A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KIVA törvény
A pénzforgalmi szemléletű eredmény lehetett egy évtizede az ún. egyszeres (naplófőkönyvi) könyvelés eredménye. Persze, nem állítom, hogy most ugyanaz lesz.
Újabb információmorzsákat lehet itt-ott találni, pl. ezt:
, , , , , , ,, , , , , , ,


KIVA adó alapja:a korrigált pénzforgalmi szemléletű eredmény, plusz személyi jellegű kifizetések. Az adó alapja nem lehet kisebb, mint a személyi jellegű kifizetések összege.

Pénzforgalmi szemléletű eredmény=A számviteli törvény szerinti beszámolóban kimutatott PÉNZESZKÖZÖK tárgy (üzleti)- évi (2013) összege > csökkentve a pénzeszközök tárgyévet megelőző üzleti évben (2012) kimutatott összegével. Az így megállapított pénzügyi eredmény összegét korrigálni kell a törvényben leírt növelő és csökkentő tételekkel.

PÉNZESZKÖZÖK a számviteli törvény 31. §-a szerint.

KORREKCIÓK:
1. A vállalkozás vagyonát érintő pénzmozgásokhoz kapcsolódó tételek (ezek lehetnek csökkentők és növelők)
> csökkentő: a vállalkozásba kívülről bevont pénzeszközök (hitelfelvétel, tőkeemelés, osztalék megszerzés)
> növelők: a vállalkozáson kívülre helyezett pénzeszközök. (hitel visszafizetés, hitel nyújtása, tőkeleszállítás, stb.)

2. Adóalap védelmét, adóelkerülés megelőzését szolgáló módosító tételek (növelő tételek): végleges pénzeszközátadás, 50 ezer feletti szolgáltatás, eszköz beszerzés, ha az ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel, továbbá bírság, előző évre fizetett adók, kiva, alultőkésítés rejtett osztaléka, stb.)

3. Szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő módosító tétel. (kapcsolt vállalkozással kötött szerződésben alkalmazott ár vizsgálat eredménye miatt)

4. Elhatárolt veszteség felhasználásának kedvezménye. (csak 2014-től lehet a 2013 évi pénzforgalmi szemléletű negatív eredménnyét csökkentő tételként figyelembe venni)

5. Egyéb, a Kiva választásához kapcsolódó átmeneti szabályok. (az első adóévet megelőző adévet terhelő -2012- évet terhelő kiadás, de a kiva- alanyiság időszakában - 2013-ban - kifizetett kiadás)
Személyi jellegű ráfordítások: A számviteli trv. 79. §-a szerinti fogalomból kell kiindulni.
A KIVA rögzíti, hogy a személyi jellegű ráfordítások nem teljes összegét kell az adóalap megállapítása során figyelembe venni, hanem csak azt, mely a TBJ. szerint járulékalapot képez. (Tbj. 4. §. k) pont)
Válasz idézéssel
"Nekem ez a pénzügyi vagyon változása elég lila."
Nekem is, sötétlila, mégpedig azért is mert teljesítési szemléletben könyvelés esetén elég nehezen bírjuk emészteni ezt a "pénzforgalmi szemléletet"
Egyébként szerintem nem kell havonta vallani, majd csak egy évben egyszer, most csak valahogy meg kellene állapítani az adóalapot és kiszámolni ha már az idénre is alkalmazni lehetett volna hogyan érte volna meg, de ugye ez is elég macerás most mikor még 2 hónap hátra van az évből és sok sok minden fog december 31-ig történni a bankszámlán és a pénztárban, pedig ezt december 20-ig lehet választani jövő évre.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Ezt bemásolom:

"Az adó alapja a személyi jellegű kifizetések (munkabér, tagi kivét) összege és a pénzügyi vagyon (bankszámla, készpénz) állományának változása, amennyiben a pénzügyi vagyon állománya csökkent, akkor minimum a személyi jellegű kifizetések után kell megfizetni az adót.

A pénzügyi vagyon változásának számításakor az adóalapot csökkentik a vállalkozásba kívülről bevont pénzeszközök (hitelfelvétel), és növelik a kihelyezett pénzeszközök (kölcsönnyújtás, végleges pénzeszköz átadás, stb.).

Amennyiben a pénzügyi vagyon realizált változása negatív (pl. beruházás miatt), akkor ez a veszteség elhatárolható, és 10 évig csökkentő tételként felhasználható."

Nekem ez a pénzügyi vagyon változása elég lila.
Másrészt a Gajda által bemásolt példa nem is a pénzügyi vagyon változását nézte, hanem az eredményt.
Már teljesen bele vagyok gabalyodvaSad
Amúgy ezt majd (ha valaki választja), havonta kell vallani????
Nekem van olyan, aki a banki kivonatot csak 20-a körül tudja hozni.

Arról nem beszélve, hogy ha kölcsönadogat magának (cég az ügyvezetőnek pl, hogy a cég el tudja kenni a pénztárkészletét, amit ugye nem tett be bankba), akkor az is megnöveli az adóalapot.
Válasz idézéssel
atunde Írta:Na még egyszer elolvastam. Kisvállalkozói adó
Van egy Bt. Csak magánszemélyek vannak benne. Mind a ketten a BT-ben is dolgoznak MUNKAVISZONYBAN. Ez ugye már ki is zárja, hogy válasszák a kisvállalkozói adót?
Tündi

Szia!
Nem a kata-ra gondoltál? Ott kell vizsgálni a jogviszonyokat.
Maresz
Válasz idézéssel
A KIVA ott jó igazán, ahol magas a személyi jellegű kiadás. Szem. jell. kiadás akkor is a .min.bér,ha nem veszi fel a beltag a min.bért - igy értelmezik a jogalkotói szándékot az alábbiak miatt:
14. A kisvállalati adó alapja
.....
(3) A III. Fejezet alkalmazásában személyi jellegû kifizetésnek azon személyi jellegû ráfordítás minõsül, amely a Tbj. szerint járulékalapot képez az adóévben.

Ezenkivül még egy érdekes fejtegetés:
. . . . . . . .. . . . . . . . .

Megmutatjuk, kinek jó a kormány új adóötlete:
portfolio - 2012.07.11.
A legfeljebb 25 főt foglalkoztató kisváll. számára lesz választható. Itt az adókulcs 16 %, és jellemzően inkább csak a vállalkozás terheit váltja ki: a szochót, Tao-t, szakk. hjár-t, az osztalék után fizetendő EHO-t. Úgy rakták ezt az adónemet össze, hogy a fizetendő adó nem változik az alkalmazottak létszámának változásával sem.

A trükk abból fakad, hogy az új adó kiváltja a szocho-t, és bár az adó alapját a nyereség és a bérktg együttese képezi, a bérktg mégsem változtat a számitott adó mértékén, mivel az eredmény számitásánál a bérktg már levonásra került. Maga a bér, mint ktg persze csökkenti az eredményt, de annak már nem arányosan keletkezik adóvonzata, hanem fixen.

1.#.Példa: ha veszünk 1000 bevételt, 200 ktget, és 500 bérktget, akkor a bérek után ma a cég fizet 143 szocho-t és szakk. hj-t (27% és 1,5%), igy keletkezik 157 adózatlan nyeresége (adózás előtti eredm). A 10 % Tao-t, azaz 15,7 adót megfizeti, s igy marad számára 142 adózott eredmény.
Az új kisváll. adóval (Szova) a következőképpen néz ki: az eredménye 300 (1000 árbev - 200 ktg - 500 bér). Ehhez hozzáadja az 500 bérktget, lesz 800 adóalap, amelynek 16 %-át azaz a 128-at fizeti (szova) adóként, igy a váll. nyeresége (adózott eredménye) 172 lesz.

Az első esetben a Tao és Szocho adók együtt 158, a második esetben a Szova 128. A trükk azonban nem itt van.
A lényeg: bárhogy változtatjuk a bérktg szintjét, a második esetben az adó (szova) összege nem változik.
Mindaddig azonos marad, amig az árbev. és a szem. jell. ktgek nem változnak, azaz a bérktg többé nem mozgatná a váll. adóterheit.

2.#. példa: Tegyük fel, hogy a bérktg megemelkedik 500-ról 600-ra. Ekkor jelenleg a cég 171-et (szocho+szakk.hj. kombót) fizet, adózás előtti eredménye 29-re csökken
(1000-200-600-171) , s ez után 2,9 Tao-t fizet. Marad számára 26 adózott eredmény.
Az új adóval (szova) az eredmény (1000-200-600) lesz 200, ehhez a bérktget hozzáadva lesz 800 az adóalap, amelynek 16 %-a 128 adó. Tehát ugyanott vagyunk Szova tekintetében, mint az 1.#. példánál.
Az adó összege nem változik, az adófiz. köt. fix marad: 128.
Tehát a bérktg emelkedésének adóvonzata (legyen az béremelés vagy létszámbővités) csökkentett a váll. eredményét. Természetesen a magasabb bérköltség önmagában viszont igen.

Egészen addig, amig a plusz bérktg nem eredményez plusz bevételt, addig nem nő az adóteher - mondta Balog ádám hely. államtitk. Ez egy speciális marginális adó.

Mindebből az következik, hogy ez az adózás a munkaigényes szektoroknak felel meg, ahol a bérktg az árbevételnek legalább 30 %-át teszik ki. A további részletek még fontosak lesznek.
2012.07.11 - - - Kádár Piroska
Válasz idézéssel
Szia Tündi!
Nem zárja ki!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Na még egyszer elolvastam. Kisvállalkozói adó
Van egy Bt. Csak magánszemélyek vannak benne. Mind a ketten a BT-ben is dolgoznak MUNKAVISZONYBAN. Ez ugye már ki is zárja, hogy válasszák a kisvállalkozói adót?
Tündi
Válasz idézéssel
Szia Klári!
Egyszerűen sehogy nem akar összeállni a kép az adóalap számitással kapcsoltaban, pl egy evás bevételi nyilvántartást vezetőnél ,akinél nem volt tagi bér kifizetés ott mi a fészkes fene lesz az alap, mert szerintem az osztalék amit úgye kivált az eva az meg személyi jellegű kifizetésnek minősül és azt meg hozzá kell adnom , de mihez is adóm hozzá a /tárgyévi és előző évi evás bevétel különbségéhez/ vagy nem jól gondolom?
A korrekcióról nem is beszélve, de tegyük fel, hogy az itt nincs.
Lassan már ebbe kavarodok bele, pedig elég sok ilyen cégem van, akinél a kiva lenne a jó megoldás.
Válasz idézéssel
Megnyugodtam! Nem csak én nem tudok mit kezdeni az adóalappal.
Ha belegondolok szégyen-gyalázat, hogy a szakmában megöregedett szakértők szenvednek eredménytelenül egy adó törvény gyakorlatba történő átültetésével. És itt nem magamra gondolok első sorban. :evil: :twisted:
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Én már voltam kötelező továbbképzésen de még véletlenül sem értintette az előadó sem a KATA-t, sem a KIVA-t. Valaki rákérdezett és úgy csinált mintha a kérdést nem is hallotta volna, szóval sok fogalma neki sem volt.
És hiába is próbáljuk összehozni az adóalapot december 20-ig, mert ugye addig kell a változást bejelenteni, év végéig még nagyon sok tétel változatathatja az adatokat. Tehát ha ajánlani is szeretnénk valamelyik vállalkozásnak jövő évre ezt az adózási módot, nagyon előre kell gonolkodni hogy milyen tételei várhatók.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Igaz előadáson még nem voltam, de próbálom, /próbálgatom/értelmezni a törvényt, de egyszerűen úgy érzem, hogy képtelen vagyok ilyen rövid idő alatt felelőséggel dönteni a cégeim ügyében.
Még a magam helyzetét sem látom tisztán, mert bevételi nyilvántartást vezető evásként elvileg jó lenne nekem a kiva, de nem értem az áttérés módját, teendőit, valamint magát az adóalapot sem.
Költségeket nem számolhatok el, ha jól értem, nyugdijjárulékot és egészségbizt és me piaci járulékot meg fizetnem kell, hiszen azt nem váltja ki.
Mi lesz a járulék alap?
Mi lesz az ipa alapja?
Egyáltalán még azt is meg kell gondolom, hogy érdmes-e az eváról váltanom, még akkor is ha 37%-ot és járulékokat kell fizetni, mivel bizonytalannak látom az egész jövőbeni bevételemet is.
Gondolom nem vagyok ezzel egyedül, még párszor "nekiugrom" az egésznek és ha jutok elöbbre megosztom.
Válasz idézéssel
Igazad van Tünde.

Valóban külön érdemes tárgyalni, mert sokkal több bajunk lesz a KIVA alkalmazásával, mint a KATA-val. Szégyenlem, de eddig még nem tudtam igazán egy mindenre kiterjedő adóalapot összehozni. Igaz nem vagyok jó a cash flow-ban, folyton eltévedek a módosító tételekben. Ráadásul ez csak egy sima adóalap, és nem a 2013-as.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég