A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pénzmosási szabályzat
#51
Sziasztok!

Én kinyomtattam és elmentettem a NAV oldaláról, hogy várjuk meg, amíg a könyvelőknek a NGM kiadja a mintaszabályzatot. Azóta várom, próbáltam hívni a NGM-et, de nem veszik fel.
Attól tartok, hogy majd úgy december 28-al adja ki. A januárt hol hallottad, ALba?

Kriszta
A mazochisztikus jellemvonás nem alapfeltétele annak, hogy könyvelő legyél. Ugyanakkor hihetetlenül sokat segít.

Kriszta
Válasz idézéssel
#52
Sziasztok! Nyáron az EU a pénzmosással kapcsolatos teendőket kiegészítette, frissítette.
Ezért nekünk is kell a szabályzatot frissíteni.
2018. januárig állítólag nincs teendő, a NAV kiad majd egy javaslatot, azt kell figyelnünk.
Ne felejtsétek az ügyfelek lakcím kártyáját, személyi igazolványát (személyi számos oldalát ne) lemásolni.  Exclamation És ezeket az Azonosítási Lapokkal elzárt helyen, elzárt szekrényben tartani.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#53
Sziasztok!
Jól látom, hogy külön szabályzat van könyvelőknek és külön az adótanácsadóknak?
Ha mindkét tevékenységet végzi valaki, mindkettőt küldeni kell? (Új cég)

Ha a könyvelői tevékenységet 2013 előttről végzi, de mostantól végzi az adótanácsadást is, akkor utóbbit küldje be most külön? Mert a könyvelői már bent van még az ORFK-s időkből.

Köszi a segítséget!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#54
Nem tudni, hogy miért tették fel, én legalábbis nem találtam nyomát, valószínűleg frissítették, mert 2013-as volt a korábbi.
Gondolom naprakészre hozták az uniós és egyéb harmonizáció jegyében, apróbb változások vannak benne.

Nálam cég változás volt, ezért kellett most újra csinálnom és látom, hogy fizetős eljárás lett.

Azért rákerestem a törvényben:
2007.évi CXXXVI. Pénzmosási

45. § (1) E törvény hatálybalépését követően az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szerv e törvény hatálybalépésétől számított 45 napon belül bocsátja rendelkezésre a mintaszabályzatokat.
(2) E törvény hatálybalépésekor működő szolgáltató a szabályzatát e törvény hatálybalépését követő kilencven napon belül köteles e törvény rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni.
(3) E törvény hatálybalépése után megalakuló, az 1. § (1) bekezdésének a)-e), i) és l) pontjában meghatározott tevékenységet folytató szolgáltató tevékenységének engedélyezéséhez a külön törvényekben megállapított feltételek mellett szükséges az is, hogy szabályzatát az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából az engedélykérelemmel együtt benyújtsa.
(4) E törvény hatálybalépését követően az 1. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott tevékenységet a Hpt. 6. § (1) bekezdése szerinti pénzforgalmi szolgáltatás végzésével megkezdő szolgáltató, valamint az 1. § (1) bekezdésének f)-h), j) és m) pontjában meghatározott tevékenységet megkezdő szolgáltató tevékenysége megkezdését követő kilencven napon belül köteles szabályzatot készíteni és azt az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából benyújtani.
(5) A Magyar Ügyvédi Kamara az egyéni ügyvédekre és az egyszemélyes irodákra vonatkozóan, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a közjegyzőkre vonatkozóan e törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül készíti el a szabályzatot.
(6) Az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató, ha nem szerepel a 33. § (4) bekezdésében meghatározott nyilvántartásban, legkésőbb 2008. március 15-éig fogadhat el hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést.
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#55
Valamiről lemaradtam? Akkor küldtem be az enyémet, amikor még a rendőrség volt az illetékes. Módosítottam, amikor kellett, kapcsolattartót bejelentettem. De fizetni semmit nem fizettem. 2013 óta nem változtattam a szabályzaton. Én is láttam, új mintaszabályzatot tettek fel a NAV honlapján. Ezért kérdezem, valamiről lemaradtam?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#56
Mónika Írta:Közben a bejelentési adatlapot és az illeték mértékét már meg is találtam.

Én is le vagyok döbbenve, fizetni kell azért,hogy jóváhagyják a szabályzatot????
Én is most küldöm be, meglátjuk, mi nem fog nekik tetszeni.
Feltettek új mintaszabályzatokat (lásd lenti link), ezt dolgozom át.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://nav.gov.hu/nav/penzmosas/felugyeleti_tevekenyseg/letoltheto_dokumentumok">http://nav.gov.hu/nav/penzmosas/felugye ... kumentumok</a><!-- m -->
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#57
móniszil Írta:Sziasztok !

Mire lehet számítani ?
Most alakult ingatlanközvetítő cég részéről elküldtük 8.hó közepén a Pénzmosás Elleni Információs Iroda részére a szabályzatot.
Fognak küldeni választ, hogy elfogadták-e vagy sem ?
Köszi
Móni

Nos megkapta a cég válaszlevelet, alig 1 év után. A szabályzatot elfogadták, de ki kell részletezni jó néhány pontot (pedig így is 24 oldal volt). Megnéztem, és hát nagyon hasonló a miénk a NAV oldalon levő mintaszabályzattal. Szóval a társaság sajátosságaira kellene szabni....... Én balga felhívtam a levélen levő ügyintézőt, és majdnem leharapta a fejemet. Kioktatott, hogy én a könyvelő vagyok, és a számlákkal foglalkozzam (nem is szabad tudnom, hogy a cég milyen belső rendet alakít ki a pénzmosás ellen !!!), az ügyvezető pedig csinálja meg a szabályzatot rendesen. Nekem nem mond semmit ezzel kapcsolatban, majd, ha az ügyvezető felhívja, neki elmondja, hogy minek kell szerepelni a szabályzatban..... :oops:
Válasz idézéssel
#58
Sziasztok! Hova kell beküldeni a pénzmosás elleni szabályzatot?
Válasz idézéssel
#59
Közben a bejelentési adatlapot és az illeték mértékét már meg is találtam.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#60
Sziasztok! Úgy alakult az életem, hogy január 01-től más formában végzem a tevékenységet, az ügyfeleimet mind viszem magammal, viszont ebből következően új pénzmosási szabályzatot kell készítenem, és elküldenem. Az elkészítéssel már készen is vagyok bár jó lenne valami támpont, akinek már jóváhagyták, hogy mi is szerepeljen benne valójában. Én a minta alapján készítettem egyet, és nem akarok más tollaival ékeskedni, csupán összehasonlítás miatt szeretnék látni egy már elfogadottat. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen megosztaná velem amije van az priviben nagyon megköszönném, ha nincs senki az sem baj. :oops:
Viszont a nav.gov.hu/pénzmosás oldalt eltávolították, így adatlapot a kapcsolattartó személyének bejelentéséről nem tudok letölteni, és az sem világos, hány példányt, hová kell küldeni, kell-e érte fizetni? Volt valaki mostanában hasonló cipőben?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#61
Köszönöm Mónika!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#62
Jól tudod.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/felugyeleti_tevekenyseg/tajekoztatas_20130710.html?query=p%C3%A9nzmos%C3%A1s">http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/fel ... mos%C3%A1s</a><!-- m -->
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#63
Ugye jól tudom, hogy akinek már régebben kellett csinálni szabályzatot, annak a mostani változásnál már nem kellett elküldeni a Pénzmosás Elleni Információs Irodába? 2009-ben alakult cégre gondolok, ott még csak meg kellett csinálni, majd a kapcsolattartó nevét el kellett küldeni a NAV-nak vagy a rendőrségnek!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#64
Szia Móni!
Igen küldenek, legalábbis én kaptam. Két ponton ki kellett egészítenem, a kiegészítést e-mail-ben elküldeni az ügyintézőnek és ezután már papíron jött, hogy elfogadták, rendben van.
Üdv.
Válasz idézéssel
#65
Sziasztok !

Mire lehet számítani ?
Most alakult ingatlanközvetítő cég részéről elküldtük 8.hó közepén a Pénzmosás Elleni Információs Iroda részére a szabályzatot.
Fognak küldeni választ, hogy elfogadták-e vagy sem ?
Köszi
Móni
Válasz idézéssel
#66
Köszönöm szépen a segítséget! Úgy látom, hogy erre még alszom egyet. Big Grin
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#67
Mi sem szoktuk lemásolni a személyigazolványt.
Az azonosítási adatlap mögé aktuális cégkivonatot szoktam még tenni.
Nálam volt ellenőrzés és nem kérték. A cégkivonatnak örültek és ránéztek, hogy egyáltalán van-e azonosítási lap.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mkvkok.hu/jelentos_valtozasok_a_penzmosas_megelozesevel_kapcsolatos_kotelezettsegek_teren">http://www.mkvkok.hu/jelentos_valtozaso ... egek_teren</a><!-- m -->
9. További várható jogszabályváltozás
A pénzmosással kapcsolatos szabályozás változása nem fejeződött be a törvény fentebb ismertetett módosításával. Várhatóan még az idei évben elfogadásra kerül az Európai Unió új pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni irányelve, amelynek következtében a magyar Pmt. is teljes körűen felülvizsgálatra kerül. Ennek során változhat – többek között – az ügyfél-azonosítás során rögzítendő adatkör, áttekintésre kerülhet az okmány- és okiratmásolás visszatérő problematikája
Üdvözlettel! A l b a

Az adócsalónak nem könnyű az élete. Sosincs nyugta.
Válasz idézéssel
#68
Csilla!

Én csak kitöltöm az adatlapot, és alul aláíratom. Ha nem tudom lefénymásolni az igazolványt, akkor nem lesz meg, szerintem sem kötelező. Sőt, szerintem aláíratni sem kötelező, csak a személyes adatait kell kiírni!
Az a lényeg, hogy azonosítva legyen!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#69
Kérdezd meg tőle, hogy mit csinál, ha a szig-ét egy ügyvéd kéri
Válasz idézéssel
#70
Szia Csilla!

Az igazolvány másolata egyáltalán nem kötelező kellék!
Bemutatja, kírod az adatokat és annyi.
Magadnak ráírod, hogy nem engedte lemásolni.
Ezért nem kell ügyfelet elveszíteni!
Válasz idézéssel
#71
Az a helyzet, hogy ő egy örök lázadó (régről ismerem, én megtaláltam vele a közös hangot, de azért problémás ember). Épp most vitatkozik az új bankjával, hogy mért adnak minden napra egy-egy bankkivonatot és miért nem havi egyet készítenek, amit tele írnak. Védi a fákat, meg az ózonréteget.

Én láttam a személyi papírjait, de azt mondta, hogy nem engedi, hogy lefénymásoljam, mert nem ért egyet a törvénnyel, ahhoz meg végképp nem járul hozzá, hogy esetlegesen másoknak is átadjam az agyagot, átvilágítás céljából.
Azzal példálózik, hogy az előző könyvelő semmi ilyet nem kért.

Én nem akarok bajt magamnak, szerintem nem szerződök vele. Nem hiányzik, hogy a végén engem rángassanak meg.

Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#72
Szia Csilla!
Részlet a NAV mintaszabályzatából:

Idézet:Amennyiben a szolgáltató nem tudja végrehajtani az ügyfél-átvilágítást, akkor az érintett ügyfélre vonatkozóan a szolgáltató köteles megtagadni az üzleti kapcsolat létesítését. Ettől eltérően 2014. december 31-ét követően köteles az ügyleti megbízás teljesítését megtagadni, amennyiben:
a) az ügyféllel 2013. július 1. előtt létesített üzleti kapcsolatot,
b) az ügyfél a szolgáltatónál ügyfél-átvilágítás céljából személyesen vagy képviselő útján 2014. december 31-ig nem jelent meg, és
c) az ügyfél vonatkozásában a 7–10. §-ban meghatározott ügyfél-átvilágítás eredményei 2014. december 31-én nem állnak teljeskörűen rendelkezésére.


Üdv.
Csöre
Válasz idézéssel
#73
És mégis miért utasítja vissza ezt a kérésedet? Azért mert.............. CSAK??..............
Csak egy gondolat, ha ezek után mégis szerződsz vele, az adatlapra írja rá saját kezűleg, hogy nem járul hozzá, és írja alá, csak nem tudom ez mennyire jó..... :roll:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#74
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, mert akadt egy kukacoskodó ügyfelem. Most kötnék szerződést vele, és kértem, hogy töltse ki az azonosító lapot, ami ugye kell a pénzmosási törvény miatt. Eddig egyik ügyfelemnél sem volt gond, de ő nem akarja aláírni adatkezelési nyilatkozat részt, és nem járul hozzá, hogy lefénymásoljam a személyazonosításhoz szükséges iratot.
Ezt a részt nem akarja aláírni:
"Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy a Pmt. szerinti ügyfél-átvilágítás során bemutatott okiratokról a Megbízott másolatot készítsen, és adataimat a megbízás teljesítése keretében kezelje.
Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy a Pmt. 18.-19. § szerinti, más szolgáltató által végzett ügyfél-átvilágításhoz a Megbízott az átvilágítás során rögzített azonosító adatokat átadja."
Hiába mondom neki, hogy ez a törvény és ebből semmi gond nem lehet.

Lehet problémám abból, ha ezt a részt nem írja alá? Vagy így inkább ne szerződjek vele? Mi a véleményetek?
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#75
Sziasztok!

Lehet balgaságot kérdezek, de világosítsatok fel !
Ma voltam mérlegképes továbbképzésen és szó volt, megemlítésre került a pénzmosási szabályzat.
Mivel többségében vállalkozásban végzik a könyvelést így kell hogy legyen szabályzat, de a kérdésem : egy ipari vállalkozásnál, ahol külön könyvelőt foglalkoztatnak ott is kell , hogy legyen ez a szabályzat ?
Most vettem át a munkakört ( nyugdíjba vonult a volt kollega) és mi eddig nem adtunk be, nem készítettünk ilyen szabályzatot !

Elnézést a balga kérdésért, de nem látok tisztán .
A NAV honlapján megbízási ill. vállalkozási szerződést írnak e tevékenység esetén.

Lehet hogy hibát követtünk el??????????????

Mariann
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég