A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tartozás átvezetése tagi kölcsönre
#1
Kedves Ferenc!
Erről a megoldásról tanítómesterem egyik bölcs mondása jut eszembe: "Mindent lehet, csak megfelelően kell bizonylatolni."

A megoldás sajátságos, és ha jól értem, a céged úgy tett a könyvekben, mintha Te készpénz kölcsönt adtál volna neki és ugyanakkor kifizette volna a bérleti díj miatti (kötelezettségét) tartozását. Ehhez a gazdasági eseménysorhoz tartozik minimum két, de inkább három bizonylat amit Neked alá kellett írnod. Kellet hozzá egy szabályos kölcsönszerződés, egy pénztár bevételi bizonylat a kölcsönösszeg átadás-átvételéről, egy pénztár kiadási bizonylat amin a bérleti díj átvételét elismered.
Mint észleld, mivel pénzmozgást könyvelünk sző sincs u.n. vegyes bizonylat alkalmazásáról.
Sajnos a kérdésedet, ami a két számlaosztály egymással szembeni könyvelés helyességét érinti nem értem. Ha arra gondoltál, hogy két kötelezettséget mármint bérleti díj tartozást kölcsöntartozással szemben lehet-e könyvelni, válaszom nagyon különleges esetben szerződés alapján igen. Eseted azonban nem ilyen. Hiányzik a legfontosabb dolog, a Te előzetes hozzájárulásod, valamint írásbeli nyilatkozatod ahhoz, hogy a díj követelésedet ezen túl kölcsönnek tekintsék.
"Fűszerezi" a dolgot, hogy a kölcsönnek szerződéses lejárat és kamata van.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!

Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy a saját cégemnek bérbe adtam a földemet. Év végén a földbérleti díjat nem fizette ki a cég a részemre hanem átvezette tagi kölcsönre a vegyesben. A földbérleti díj meghaladta a pénztárban lévő év végi egyenleg összegét.

Ez így helyes, hogy pénztárat nem érint (nem is volt pénztárban annyi összeg) csak vegyesben technikailag történt összevezetés? És egyáltalán helyes a két számlaosztályt közvetlenül egymással szembe könyvelni?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég