A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Segítségkérés
Szia Gabi!
Az evás bt vezethet kettős könyvelést és bevételi nyilvántartást.
Elöször ezt kellene tisztázni, mert attól függ a könyvelés és bevallási határidő is.
a 0843 a 2008 évi bevallás, határideje bevételi nyilvántartást vezetőknél februás 15. kettős könyvelésnél május 31.
A járulékokat bevallották ezt is kérdezd meg.a 0808Mm és A a járulékok bevallásráa szolgál ez potólható az apeh honlapjáról letülthető.
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Tömeges segítséget szeretnék kérni.
Egy ismerősőm az én segítségemet kérte és én bolond fejjel igent mondtam, de én meg szeretném a Ti segítségeteket kérni.
Az ismerősöm alapított egy Bt-t még 2000-ben. Ő a beltag és a barátja a kültag. A Bt EVAs.
A könyvelője szólt, hogy nem vállalja tovább a könyvelést. Felszólítani nem tudja, hogy most pedig fejezze be legalább a 2008.évre vonatkozó bevallásokat, mert szerződést nem kötöttek. Én sajnos nem ismerem az EVA-ra vonatkozó szabályokat.
Milyen könyvvezetést kell alkalmazni az evasnak, ha csak a bevételeit kell nyilvántartani? Semmilyen könyvelési dokumentumot nem találtam az átadott anyagokban, nincs könyvvezetéssel alátámasztott beszámoló, csak a kiállított számlák másolataira leltem.
Egyetlen beküldött bevallásról sincs nyomtatott példány, nem is tudom, hogy milyen bevallásokat küldött be a könyvelő. Ez pótolható a magyarorszag.hu oldalról? Milyen bevallásokat kell még készíteni a 2008-as évre?
A beltag és a kültag meghatározott bérért dolgozik. Nem látok munkaszerződést.
Szükség van bérnyilvántartásra?
Hirtelenében ennyi, tudom, hogy ez sem kevés.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Gabi
Válasz idézéssel
Köszönöm Klári, azóta nem léptem be egyéb családi problémák miatt. Azt hiszem sikerült kibogoznom a szálakat .
Válasz idézéssel
Nyugalom Tünde!

Nincs baj! Ha az első idegességed elmúlik, rágd magad végig a lízingszerződésen, nézd meg a számlázási kötelezettséget. Most adott számlát, vagy havonta számláz, kinek a könyveiben szerepel, Tiéd Övé. Ilyeneket.

Mivel nem igényeltél vissza semmit - erre a vásárlásra - max. - önrevíziód lehet, ami meg nem pótlékos.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
gugu7 Írta:Szia Tünde!

Attól függ,hogy a könyvelési progid beveszi-e a visszakönyvelést. Ha igen az előleg befizetést tedd januárra és ugyanezen a napon vételezd be a tagi kölcsönt. Ha nem nem tudsz mást csinálni mint a legkorábbi dátummal rendezed le.

Mit csináltál az Áfában a számlával?

Köszönöm. Enged a program januárra könyvelni. (csak nekem annyira szúrja a szemem az össze-vissza sorszám a pénztárban, de nem lesz más lehetőségem. )
Na ez a másik amiért megállt az ütő bennem, mivel mindent most kaptam meg, áfa meg elküldve 19-én. Az adásvételi szerint az autó magánszemélytől lett véve és nem volt áfa kiszámlázva, de még ha kicsit lenyugszom átnézem betűről betűre, mert most nagyon megijedtem és lehet valamin átsiklottam.
Válasz idézéssel
Szia Tünde!

Attól függ,hogy a könyvelési progid beveszi-e a visszakönyvelést. Ha igen az előleg befizetést tedd januárra és ugyanezen a napon vételezd be a tagi kölcsönt. Ha nem nem tudsz mást csinálni mint a legkorábbi dátummal rendezed le.

Mit csináltál az Áfában a számlával?
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Régen jártam erre, de szokás szerint megint segítségért jövök. :oops:
Adott egy cég 2008-ban alakult. Vásároltak egy kishaszngépjárművet és a lízinget illetve az egész eljárást 2008 januárjában elindították.
Most kaptam meg a lízing szerződést illetve az adásvételit. Megdöbbenve látom, hogy az eladónak kifizettek még 2008. januárjában 400.000 Ft előleget, és a lízing 10%-át 195.000 Ft-ot a lízing cégnek.
Most pedig április van. Fogalmam sincs hogyan számoljam el ezeket az összegeket, mivel a tulajok saját zsebből fizették ki, pénztárban januárban ennyi pénz még nem volt, bankszámlán szintén nem volt hozzá fedezet.
Utólag januárra nem írhatok ki tagihitelt és nem pénztárazhatom le április 23-án a januári számlát.
Segítsetek hogyan mászhatok ki ebből a trutyiból. Cry
Minden segítséget megköszönök előre is:

Tünde
Válasz idézéssel
Hát persze, hogy jövő évben! :oops: (a kezem nem áll még rá Tongue )
Válasz idézéssel
Szia Klári!

Köszi, és nagyon sokat segítettél! Ugye az adóbevallás határideje 08.05.20. akar lenni, csak véletlenül elírtad?

További jó munkát!
Üdv! Éva
Válasz idézéssel
Szia Éva!

Így is le KELL vonni és bevallani az adót és járulékokat a munkáltatónak. Ha fizetget, akkor - a legkésőbb - 08.01.15-ig megfizetett összegekről (összesített) elszámolást köteles adni 08.01.31-ig. Ha nem teszi írásban felszólítani és "kipaszírozni" belőle, mert 07.05.20-ig bevallást kell a munkavállalónak benyújtani aminek az alapja ez az igazolás ami minimum 2 db igazolás. Egyik a Bruttó jövedelmet és a levont Szja előleget tartalmazza, a másik (ez nagyon fontos) a járulékköteles jövedelmet, levont nyugdíjjárulékot. Ez azért nagyon fontos, mert ha "véletlenül" elmulasztaná a NYENYI adatszolgáltatást, a munkavállalónak ez lesz nyugdíjbamenetelkor az egyetlen hiteles igazolása a jövedelméről.

Üdv: Klári
Válasz idézéssel
Szia Klári!

Köszi a gyors választ, de a bírósági döntés nem tartalmaz kamatot, az egy következő per lesz sajnos!
Azt sejtettük, hogy ez bruttó összeg (megjegyzem a döntés ezt sem tartalmazza) csak még azt szeretném tudni, hogy ilyen esteben mikor kell megfizetni, mert a teljes összeg még nem került behajtásra.
Ez munkáltató egy vállakozó volt egyébként!
Minket a behajtás kavart meg, mert ha önként ment volna a teljesítés akkor egyértelmű, hogy le fogja vonni, no de így?

Üdv! Éva
Válasz idézéssel
Szia Éva!

Jogszabályi helyeket most nem tudok Neked keresni, de azt tudom, hogy a bíróság által jogerősen megítélt különböző összegek bruttó járandóságot jelentenek. A munkáltatónak kötelessége az Szja és járulékok levonása az így csökkentett összeg kifizetése, amiről természeteden volt munkavállalóját részletesen és írásban tájékoztatnia kell. A megítélt összeg valószínű tartamaz kamatot is.
Javaslom, hogy a perben a munkavállalót képviselő ügyvéd szólítsa fel a munkáltatót tételes elszámolásra.

A többiek bizonyosan segítenek a tv-i helyekkel is.

Üdv. Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

A Forumról a koziglap.hu-ról értesültem. Ott aktív tag vagyok, de valahogy azon a nevemen itt nem tudtam regisztrálni (badicseva), valószínű figyelmetlenségből elírtam az e-mail címet.
Bizonyára kérdésemet nem jó helyre írom, de aki ért hozzá nyugodtan irányítson oda ahová való a dolog. Én egyenlőre a dzsungelben érzem magam.

Van egy ügyfelem, akinek volt munkáltatója felmondott. A munkaügyi per több évig húzódott, de most végrehajtható döntés van.
Elmaradt munkabér, felmentési időre járó átlagkereset, valamint végkielégítés címén ítéltek meg számára összesen több mint 2 MFt-ot.
Jelenleg az ügy végrehajtónál van, mivel a volt munkáltató önként nem teljesített. Kicsit több mint 800 eFt már megérkezett, de még sok hiányzik.
Ilyen esteben miként kell adózni esetleg tb-t fizetni. Előleget kell fizetni vagy ráér akkor rendezni ha a teljes összeget sikerül behajtani? Vagy ha a bíróság erről külön nem rendelkezett akkor nem is kell?
Ha valaki jogszabályi hivatkozást ír elolvasom, megnézem, de én ebben nem tudok Neki még csak tanácsot se adni!

Köszönöm előre is!
Éva
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég