A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Katás egyéni váll.+őstermelő
#1
Itt a NAV válasza:
"Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk:

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (ktkv tv.) rendelkezése szerint a kisadózó által kibocsátott számlán fel kell tüntetnie a „kisadózó” megjelölést. [ktkv tv. 12. § (2) bekezdés] Tekintettel arra, hogy a jogszabály a feltüntetést kifejezetten csak a számlák vonatkozásában írja elő, azokon a bizonylatokon, amelyek nem minősülnek számlának a megjelölést nem kell feltüntetni.

A ktkv tv. további előírása, hogy az adatszolgáltatás során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás azon bevételét, amelyről nem számlát állított ki. [ktkv tv. 13. §]
A fentiek alapján tehát a felvásárlási jegy alapján keletkező bevételről nincs jelentési kötelezettség."
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#2
Viszont, ha szó szerint vesszük, akkor "köteles az Áfa tv. szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására" és mint tudjuk itt a felvásárlási jegyet a vevő állítja ki. Nem tudom, nagyon kíváncsi vagyok a NAV véleményére.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#3
Hello!
Ha szigoruan a TV nézzük ott csak a számla meg a nyugta szerepel hogy azon rajta kell lennie a kisadozó szövegnek, felvásárlási ikorat meg a számla helyett lehet használni..
Válasz idézéssel
#4
Erre jutottam én is, de azért kértem NAV állásfoglalást.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#5
Olvasgattam a témában szakértői véleményeket, egyéni vállalkozó is állíthat ki - ha jogszerűen választotta a komp. felárat - felvásárlási jegyet, mivel a felvásárlási jegynek nem kötelező eleme az őstermelői igazolvány szám. A partnernek a 08-as bevallásban jelentenie kell. Szerintem, abban az esetben, ha egyéni vállalkozóként állította ki, akkor nyilván nem szerepel rajta őstermelői igazolvány szám, viszont a "kisadózó" megjelölésnek szerepelnie kellene. Ha nincs rajta, felhívnám a partnert és egyeztetnék vele az adatszolgáltatásról.
Válasz idézéssel
#6
De van őstermelői igazolványa is?? Szerintem felvásárlási jeggyel ősitől lehet felvásárolni. Mivel a felvásárlási jegyen a kompenzációs felárat a felvásárló levonásba helyezi. Ha KATA-sként értékesítette volna akkor számlát kellett volna kiállítani "kisadózó" megjelölésével, és ha alanyi mentes akkor nincs áfa, ha áfá-s akkor aki megvásárolja a terméket a 27% áfá-t helyezi levonásba ugye..... szólval szerintem egyértelműen ősis bevétel a felvásárlási jegy és 53-as bevallás.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#7
Mónika!
Nálam a probléma, hogy Kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó egyéni vállalkozó főtevékenysége 011101 Gabonaféle (kivéve rizs), hüvelyes növény, olajos mag termesztése.  Mivel különleges jogállású mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanynak minősül, ezért a kompenzációs rendszerbe jelentkezett be.
Kérdés, hogy a felvásárlási jegyen ha nem szerepel (vagy egyáltalán kell-e hogy szerepeljen) a "kisadózó" megjelölés a vevőnek is jelentenie kellene?
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#8
Nem akarok belekotyogni a beszélgetésetekbe, és próbáltam visszaolvasni a dolgot, nem teljesen értem mi okozza a problémát, de amit leszűrtem belőle nekem a véleményem a következő:
Az a termékértékesítés amit őstermelői igazolvány birokában értékesíthet /különösen a felvásárlási jegyes értékesítés/ őstermelői bevétel az 53-ason vallanám.
Az a bevétel amelyet kata-s vállalkozóként, számlát állított ki róla és ráírta hogy "kisadózó" a 17KATA-n vallanám.
Nekem is van hasonlóm, ősi búzát, szarvasmarhát, tejet értékesít felvásárlási jeggyel ezt külön pénztárkönyvbe rögzítem az ehhez tartozó költségszámlákkal együtt, 53-asba vallom. Aztán külön KATA-s vállalkozó is, igaz kőműves ipari munkákat végez, tehát egyáltalán nem lehet összekeverni az én esetemben.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Aktilla!

"Így a felvás.jegyre leadott kukorica katás árbevétel, és mivel az árbevétel meghaladta az 1millió forintot egy adóalanynál, így azt a kata adatszolgáltatásban is bontani kell."

Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy vajon a felvásárlási jegyet kiállító is tudja, hogy az eladó KATÁ-s?
Jelenteni fogja? (Mert ugye az 1m feletti bevételek jelentésének az a lényege, hogy a másik fél is adatot szolgáltat és egyezzen a két jelentés)

Most itt ülök két felvásárlási jegy fölött és ezen sehol sincs rajta, hogy kisadózó.
Félek, hogy így a NAV kiszúrja ellenőrzésre.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#10
Monik!
Légyszíves olvasd már el a belinkelt lapból a 011101 szám alá tartozókat (nem a vita kedvéért). A 011901 alá a silókukorica tartozik.
Válasz idézéssel
#11
Ivettke

http://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/ovtj2/ovtj_tartalom_2018_01.pdf

011901 Egyéb, nem évelő növény termesztése m.n.s.

Ebbe a tételbe tartozik:
- a máshová nem sorolt nem évelő növények termesztése:
- a karórépa, a takarmány célú mángold, a takarmányozási célú gyökérnövények, a lóhere, a lucerna, a
széna, a baltacím, a takarmánykukorica, az egyéb fűfélék, a takarmánykáposzta és más
takarmánynövények (füves keverék, lucerna, szarvaskerep, cirok) termesztése
- a gyökérfélék magvainak (kivéve cukorrépa mag), valamint a takarmánynövények magvainak termesztése
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#12
Köszönöm mindenkinek, aki megpróbált segíteni. Nav ücc mai nap folyamán megoldotta a rejtélyt. Megjegyzem 4 megyét hívtam, ebből csak egynek a tájékoztatása volt számomra elfogadható. Ennél az ügyintézőnél ha visszakérdeztem, értette, hogy mit kérdezek.
Tehát ha katás ev.főtevékenysége mg.szolgáltatás, mellette vállalkozói formakód alapján gabonaféle termesztése a melléktevékenység plussz van őstermelői igazolványa, melyben zöldségfélét termel és ad el, az ev-ként leadott kukorica akár felvás.jegyes is lehet, ha választotta a komp.felárat (megfelel az áfa törvénybeli mg.termelőnek). Így a felvás.jegyre leadott kukorica katás árbevétel, és mivel az árbevétel meghaladta az 1millió forintot egy adóalanynál, így azt a kata adatszolgáltatásban is bontani kell. Őstermelői tevékenységnek számít a leadott zöldségféle, melyről nyugtát állít ki.
Ennek szellemében kitöltöttem a 17katát és a 1753-at és várom a fejleményeket.
Ha félre tájékoztattak, majd jelzem felétek is!
Válasz idézéssel
#13
Hello!
Ev-ként is számla helyett fel,okiratot kaphat az értékesitésnél csak feleljen meg az Áfa tv-beni mezőgazdasági termelőnek ami nem az őstermelő.
Válasz idézéssel
#14
A kukoricatermesztés szerintem  a 011101 szám alá tartozik. 
A felvásárlási jegyen szerepelnie kell az őstermelői igazolvány számának (az egyéb adatok mellett), akkor ez szerintem őstermelői bevétel. Ha egyéni vállalkozóként adta volna el, akkor számlát kellett volna kiállítani.
Válasz idézéssel
#15
Nekem is egy hasonló vállalkozó okozott fejfájást.

A 6. sz. infos füzet őstermelő megfogalmazásából indultam ki:
"A személyi jövedelemadóról szóló törvény1 rendelkezése szerint mezőgazdasági őstermelő az a 16. életévét betöltött, belföldön lévő saját gazdaságában a 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet (a továbbiakban: őstermelői tevékenység) folytató, ezen tevékenysége tekintetében nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, ideértve az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemélyt és e magánszemélynek a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagját is, mindegyikre vonatkozóan a 6. számú mellékletben felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenysége(i)nek bevétele (jövedelme) tekintetében."

Tehát azt a bevételét vettem e.v. bevételnek, amely tevékenység szerepel a vállalkozói igazolványban és a magánszemélyként bejelentett tevékenységeket vettem figyelembe az őstermelői bevételnél.


(Egyébként a kukorica termesztés ÖVTJ száma 011901 Egyéb nem évelő növény termesztése.)
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#16
Hello!
A felvásárlási okiraton hogy szerepel mint ev vagy őstermelő vagy meglehet különböztetni?Őstermelőként is adhat el ,felvásárlási okirat számla helyett van adhat ev-ként meg őstermelőként is...
Válasz idézéssel
#17
Próbálok, de így csak tapogatózni lehet. Nézd már meg, hogy az őstermelői tevékenységében szerepel-e a gabonafélék termesztése, mert akkor a kukorica értékesítés oda tartozik. Az egyéni vállalkozói tevékenysége között nem írtad a gabonaféle termesztést, csak az értékesítést.
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm, hogy segítesz megoldani a rejtélyt. Mint írtam, katás ev. és őstermelő. Ev-ként mg.szolgáltatást végez (szánt, vet, arat), erről kiállítja a katás számlát, ez a főtevékenysége és melléktevékenységként gabonafélék értékesítése. Itt adta el a saját gazdaságában megtermelt kukoricáját felvásárlási jegyre. Őstermelőként gumós növényt és zöldségfélét termel, arról ad nyugtát. Csak az a felvásárlási jegyre katásként eladott kukorica ne lenne! És ezt egy cégnek értékesítette, mely meghaladja az egymillió forintot!
Válasz idézéssel
#19
Az őstermelői tevékenységben a saját termesztésű terményeket adhatja el, valószínűleg ezt adta el felvásárlási jegyre, ez őstermelői bevétel (nem egyéni vállalkozói). Amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenységei között terményértékesítés szerepel, az másoktól vásárolt termények kereskedelmét jelentheti. (Gondolom, mert csak azt írtad, hogy ev-ként a főtevékenysége mg. tevékenység, de ez eléggé tág fogalom, bérmunka is lehet.)
Válasz idézéssel
#20
Őstermelőiben nem szerepel a kukorica értékesítés, de vállalkozói tevékenységek között fel van sorolva a gabonafélék értékesítése. Engem az zavar, hogy felvásárlási jegyre adta el az elvileg katás árbevételét, nem számlára.
Jó ez így?
Válasz idézéssel
#21
Az a kérdés, hogy egyéni vállalkozóként szerepel-e a tevékenységi körében a gabonafélék termesztése, ha igen, akkor az őstermelőiben ugyanez a tevékenység nem szerepelhet.
Válasz idézéssel
#22
Mg. vállalkozó a fő tev.köre, mellette kieg.tev. mg.termék értékesítése (pl.kukorica). Van őstermelői igazolványa is. A kukoricát felvásárlási jegyre adta el, mint katás vállalkozó. Lehetséges?
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Őstermelő nem lehet katás,ugy adózik amilyen tevékenységből szerez bevétel,őstermelői tevékenységből az őstermelőként adózik emit EV-ként azt egéyni vállakozóként nem keverendő...
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!
Nagyon összetett feladatot kaptam. Adott egy több éve vállalkozó (Mg. szolgáltatást végez), aki egyben őstermelő is. 2017. április 1-el belépett a KATA hatálya alá. Szolgáltatásról katás számlát állít ki, de őstermelőként nyugtát, számlát és felvásárlási jegyet is használ. Bevallásnál a szolgáltatás 17kata, őstermelésről 1753? Szerinte minden árbevétele kata szerint adózik.
Köszönöm a segítséget
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég