A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KATÁ-s rokkantsági nyugdíjas
#1
Sziasztok!
Az elnevezések meg a folyósító személye rendkívül megtévesztő. Én is majdnem belefutotam hibába. Ránéztem, Nyugdíjfolyósító fizet, hurrá nyugdíjszerű ellátás. Szerencsére nem hagyott békén és napokig olvastam, míg rájöttem, hogy nincs más mint a szosho kedvezmény és minden mást fizeni kell.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Köszönöm szépen!
Válasz idézéssel
#3
Igen nem minősül kiegesnek fizethet 50 havonta.
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok!

Kérlek erősítsetek meg. Katás egyéni vállalkozó aki rokkantásgi járadékot kap az nem minősül kiegesnek? ( a törvényben csak rokkantsági ellátás illetve
rehab ellátás szerepel)
Köszönöm.
Válasz idézéssel
#5
Mmrozika,

Juj de szuperül összefoglaltad. Köszi. :-)
Válasz idézéssel
#6
"Nekem az a gondom, hogy az orvosi véleményből nem tudom eldönteni az állapotát. Még soha nem találkoztam ilyen szakvéleménnyel, ezért vagyok bizonytalan. Az idézett szövegben olyan is van, ahol 58% az egészségi állapota, másik esetben meg 40%. Akkor most melyiket kell figyelembe vennem? "

Az egészségkárosodás és egészségi állapot nem ugyanazt takarja, az 58% és a 40% az első hozzászólásodban nem ugyanarra minősítésre vonatkozik! Az egyik a "rossz", a másik a "jó"!

- az egészség KÁROSODÁSA 58%-os (ÖEK=Összervezeti egészség KÁROSODÁS; a rokkantság mértéke 58%-os, az egészségi állapotának "nem az ép része" 60%-os)
- az egészségi ÁLLAPOTA 40%-os (ami nem rokkant, az egészségi állapotának " az ép része", 40%-os)

1/ Általad írt jogszabály:
- A KATA törvény szerint nem főállású aki 2011. december 31-én  I., II., III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult
Általad írt határozatból:
-2011.05.04. I.f. OB Nyíregyháza. Üzemi baleset ÖEK: 58%. Össz-baleseti ÖEK: 58%. Össz-szervezeti 58% III. csp.rokk.vél.
Tehát ez alapján NEM főállású

2/Általad írt jogszabály:
- A KATA törvény szerint nem főállású aki rokkantsági ellátásban részesül, és egészségügyi állapota 50% vagy annál kisebb mértékű.
Általad írt határozatból:
- Egészségi állapot:  40 % " 
Tehát ez alapján SEM főállású
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#7
Tamás!
Emlékeim szerint 2012. előtt a határozat az egészségkárosodás mértékét állapította meg, majd jött a komplex minősítés, ahol már a megmaradt egészségi állapot mértékét állapították meg. Nekem is az a véleményem, hogy nem főállású katásnak minősül. (Jó lenne, ha megerősítene bennünket tb-s fórumtársunk, Kenderice is).
Válasz idézéssel
#8
Köszönöm a segítséget. Nekem az a gondom, hogy az orvosi véleményből nem tudom eldönteni az állapotát. Még soha nem találkoztam ilyen szakvéleménnyel, ezért vagyok bizonytalan. Az idézett szövegben olyan is van, ahol 58% az egészségi állapota, másik esetben meg 40%. Akkor most melyiket kell figyelembe vennem?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#9
Köszi Marcsi,

akkor jól gondoltam, gondoltuk, hogy nem főállású katás lesz, hiszen az egészségi állapota csak 40%-s ami az 50% alatt van.
Válasz idézéssel
#10
Tamás ezt találtam ,

KÉRDÉS :
Azt szeretném megkérdezni, hogy 38 % egészségi állapotú, rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó lehet-e KATA-s és ha igen, akkor mennyi a járuléka? 25 vagy 50 ezer forint?

VÁLASZ:
A 2012. évi CXLVII. törvény szerint kisadózó tételes adójának alanya lehet bármely egyéni vállalkozó azzal, hogy az ingatlan bérbeadási tevékenység viszont kizárt. Így természetesen a 38 % egészségi állapotú, rokkantsági ellátásban részesülő egyéni vállalkozó is lehet KATA adóalany.

Amennyiben az egyéni vállalkozó a tárgyhó egészében rokkantsági ellátásban részesül, és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű, akkor a vállalkozó nem minősül főállású kisadózónak. Ezért ebben az esetben az egyéni vállalkozó havi 25 ezer forint tételes adót fizet.

Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#11
Az az igazság, hogy nem tudom mit gondoljak. Nekem nem egyértelmű az 50% alatti egészségi állapot!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#12
Kedves Tamás!

Nem tudom mire jutottál.
Véleményem szerint nem főállású katás, mert
- rokkantsági ellátást kap
és
- egészségi állapota 50% alatt van.
Válasz idézéssel
#13
A segítségeteket szeretném kérni. Most vettem át egy KATÁ-s egyéni vállalkozót, akit főállásúnak jelentettek be, annak ellenére, hogy rokkantsági nyugdíjas. Az a gondom, hogy megkaptam a legújabb orvosi felülvizsgálat papírját, de nekem nem egyértelmű az abban leírtak. A KATA törvény szerint nem főállású aki 
- 2011. december 31-én  I., II., III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult
- rokkantsági ellátásban részesül, és egészségügyi állapota 50% vagy annál kisebb mértékű.
A kapott I. fokú orvosi véleményben azt írják:
"2011.05.04. I.f. OB Nyíregyháza. Üzemi baleset ÖEK: 58%. Össz-baleseti ÖEK: 58%. Össz-szervezeti 58% III. csp.rokk.vél."
"Részegészségkárosodás, össz-szervezeti egészségkárosádás, egészségi állapot
Rész egészségkárosodások
Megnevezés
Mozgásszervi     20 %
Neurológiai        50 %

Össz-szervezeti egészségkárosodás:   60 %
Egészségi állapot:                            40 % "

A fentiek alapján most akkor főállású KATÁ-s vagy nem?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég