A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
minimálbér vagy garantált bérminimum
#1
Nem maradtál le semmiről...….februári minimálbér emeléskor volt róla hír, hogy júliustól is változik a minimálbér és a garantált bérminimum, és ez valamiért "bennragadt az elmémben" …..de mint kiderült "szóbeszéd volt"....
Köszi. Big Grin
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#2
Mónika,

Lemaradtam ,hol van leírva????Én csak erről tudok-Sad(((

2021.07.05. [Kép: forward.png][Kép: print.png]
Változik a vállalkozók után fizetendő szocho alapja
2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni.[1] Korábban a szochoalap megállapításakor ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni. [2]

Nincs változás, ha a társas vállalkozó főtevékenysége vagy az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel. Ekkor minimálbér alatt – ahogyan eddig is – a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni.
Ha azonban a társas vállalkozó főtevékenysége, az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége nem igényel középfokú iskolai végzettséget, középfokú szakképzettséget, akkor az új szabályok szerint a minimálbéren a tárgyhónap első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét, azaz jelenleg 167 400 forintot kell érteni, szemben a korábbi 161 000 forinttal, ami az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér volt.

[1] Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény 88. § g) pontja szerint. Hatályos: 2021. június 10-től.
[2] A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) minimálbér-fogalmának változása miatt (Szocho tv. 34. § 11. pontja).https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltataso..._garantalt

Ildikó!

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2100020.kor

Kinek jár a magasabb bérminimum?
A kormányrendelet úgy határozza meg a garantált bérminimum feltételét, hogy
Idézet:„a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére” jár alapbérként a megállapított garantált bérminimum.”
Mit jelent ez a gyakorlatban?
A munkaügyi bíróság szerint az emelt összegű minimálbérre jogosultságnak kettős feltétele van:
  • a munkakör betöltése középiskolai végzettséghez, illetőleg középfokú szakképesítéshez legyen kötve,
  • a munkavállaló rendelkezzen ezekkel a feltételekkel.
A Legfelsőbb Bíróság (ma már Kúriaként ismerjük) is többször foglalkozott a kérdéssel. Munkaügyi elvi határozatban mondta ki, hogy
Idézet:„a garantált munkabérre jogosultság akkor állapítható meg, ha a szükséges középfokú iskolai végzettséggel, illetve középfokú szakképesítéssel ténylegesen rendelkezik a munkavállaló.”
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#3
Változott júliustól a minimálbér és a garantált bérminimum vagy nem?? 167.400.- ról 169.000.--re,    219.000.--ról 221.100.--ra?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok!  Abban szeretném kérni a segítségeteket, ti mi alapján döntitek el, hogy egy adott vállalkozó alkalmazottja minimálbért vagy gar. bérmin.-ot kapjon?
Melyik hatóságot kérdezzem, hova írjak levelet, ha korrekt válszt szeretnék?
(Most épp egy masszázs-szalon dolgozóiról lenne szó, ahol frissítő, relaxáló masszázst végeznek a thai lányok. )
Nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel: KIldikó
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég