A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Családi gazdaság
#1
Szia!
Fejlesztési célú támogatásból történő tárgyi eszköz beszerzés esetében a felhasznált támogatás összegét egy összegben értékcsökkenésként el kell számolni. Az egyösszegű értékcsökkenésnek ez a formája nem lehetőség, hanem kötelező alkalmazni. Amikor a támogatás intenzítás nem 100 %, hanem kevesebb (50%) akkor a fennmaradó rész ( önerő, hitel, egyéb) után az értékcsökkenés a normál kulcs szerint számolható el azzal, hogy a leírási kulcs vetítési alapja a teljes beszerzési ár. 
Te esetedben dönthetsz úgy, hogy a kapott támogatást nem tekinted a 2018-as évben bevételnek, és ezzel együtt a bekerülési értékből a támogatásnak megfelelő összeget nem számolsz el költségként (későbbi években sem). A maradék összeg után számolsz értékcsökkenést a megfelelő leírási kulccsal, de mint fentebb is írtam a teljes bekerülési értékre.
Florena
Válasz idézéssel
#2
ŐSTERMELŐ GAZDÁLKODÓK LAPJA
"Amennyiben e támogatást a cél szerinti

felhasználás igazolásával egyidejűleg,
vagy azt követően utólag folyósítják,
akkor azt nem kötelező bevételként figyelembe
venni. Az ilyen bevételként
el nem számolt támogatásból teljesített
kiadást viszont költségként (értékcsökkenési
leírásként) sem lehet elszámolni.
Abban az esetben, ha a támogatás csak
részben nyújt fedezetet a kiadásra, akkor a
támogatás összegét meghaladó kiadás az
általános szabályok figyelembevételével
költségként (értékcsökkenési leírásként)
érvényesíthető."

NAV INFORMÁCIÓS FÜZET
"Azt a támogatást, amelyet utólag folyósítottak a támogatás célja szerinti felhasználást igazoló számla ellenében vagy a felhasználás teljesülésének igazolása alapján, nem kell bevételként beszámítani akkor, ha a kiadást korábban költségként nem érvényesítette az őstermelő és később sem számolja el azt (értékcsökkenési leírással sem).27Kétféle elszámolási mód lehet:

1/A 2018. évi kiadások "önrész" összege költség/ÉCS, a támogatott részig a kiadások 2018-ban nem költség/ÉCS és 2019-ben a bevétel sem adóköteles bevétel.

2/Az összes 2018 évi kiadás költség/ÉCS 2018-ban és 2019-ben a támogatás adóköteles bevétel.
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!
Mi a véleményetek a következőkröl. Családi gazdaság elnyert egy 50%-os támogatási intenzitású utólag folyósított  terménytároló beruházást. A tároló elkészült. A kivitelezők felé a költségszámlák kiegyenlítésre kerültek. Viszont a vissza nem térítendő támogatási összeget csak 2019 adóévben fogják megkapni. A kérdésem a következő: A 1853-as bevallásban mint családi gazdálkodó figyelembe veheti-e a fent nevezett költségeknek az 50%-át egy összegben, és mikor a támogatási részt megkapja majd jövőre, akkor pedig a fennmaradó számlákat állítom a bevétellel szemben, és így kiüti egymást a két oldal. Ki hogy csinálná, volt már ehhez hasonló gazd.eseményetek?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég