A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kata
#1
Köszönöm a válaszokat!
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#2
Az áfa szempontjából jelentetted az mnb árfolyamot, katásként a bevétel megszerzésének napján vagy a számlán valo jóváírás napi mnb árfolyam lesz a bevétel árfolyama.
Válasz idézéssel
#3
Kedves Marcsika!

Nincs már bekapcsolva a gépem, ( nincs előttem a nyomtatvány) de ha emlékeim nem csalnak, akkor már be lehet írni, hogy mikortól kéred az MNB árfolyamot használni. Véleményem szerint beírhatod a közösségi adószám kezdetének dátumát, remélhetőleg nem fog sikítani az ányk.
Válasz idézéssel
#4
KATA Bt-nek kértem október végén közösségi adószámot,jól gondolom,hogy az  MNB alá dec.31-ig tudom bejelenteni a 201Tn nyomin.
Októberben elfelejtettem megtenni,egy számlát állított ki számlázz.hu-n ott látom az MNB árfolyamot,én bevétel szempontjából mit vegyek figyelembe? Nem is tudom,hogy milyen bankszámlája van.

Köszönöm a válaszokat.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#5
Szia Johanna!
Örülök,hogy vagy rég láttalak.

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kata/Kata...10302.html

Nem képezi az adó alapját:
  1. az az összeg, ami után a kifizető az 1. a) pontban foglaltak alapján 40 százalékos mértékű adót köteles fizetni,
  2. az az összeg, amit a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltatóként tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásnak,
  3. az az összeg, amit a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kisadózó vállalkozásnak,[5]
  4. az az összeg, amit az Áht.[6] szerinti költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.
Az egészségügyi szolgáltatóként tevékenykedő kisadózó vállalkozásnak juttatott összegek közül azok mentesek az adó alól, amit az Egészségbiztosítási Alapból, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján, közvetlenül fizetnek ki a katás vállalkozásnak az általa nyújtott egészségügyi szolgáltatás ellenértékeként.
Nem alkalmazható ez a szabály, ha a kisadózó vállalkozás által nyújtott szolgáltatást akár több közvetítőn keresztül finanszírozzák az Egészségbiztosítási Alapból, például egy kórházzal szerződött társaság a szakorvosi ellátáshoz egy kisadózó egyéni vállalkozót vesz igénybe személyes közreműködőként.
Miután az egészségügyi szolgáltatók egy része, például az állami fenntartású kórházak az Áht. szerint költségvetési szervek, ezért az általuk közvetlenül kisadózónak juttatott 3 millió forintot meghaladó összeg után a 4. pont alapján nem kell 40 százalékos mértékű adót fizetnie.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!
Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó túllépte a 12 milliós értékhatárt a befolyt bevételekkel, mert tavaly kiszámlázott teljesítésből idén fizettek ki 2 millió forintot. Van benne egy 3 millió feletti számla, amelyet költségvetési szervnek számlázott, ki is fizették.
Jól gondolom, hogy a számla 3 millió feletti részére ez esetben nem kell 40%-os adót fizetni?
Tudtommal a KATA bevételbe a kiszámlázott és befolyt összegek tartoznak bele a 12 milliós határba, viszont az alanyi mentesség határába a teljesítés szerint kibocsátott számlák, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Ha az idén kiállított számlák összege nem több, mint 12 millió, akkor ugye nem kell áfa körbe átlépni? Viszont a katás keretet amennyivel túllépte, az után meg kell fizetni a különadót és beletartozik a költségvetési intézménynek kiállított számla is?
Köszönöm előre is.
Johanna
Válasz idézéssel
#7
A 219,000 Ft támogatás, így szerintem sem számít bele az ÁFA keretbe. Nem valósul meg termékértékesítés vagy szolgáltatás nyújtása!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#8
Ez számit bele
 összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!
KATA-s egyéni vállalkozó áfa értékhatár átlépésébe beleszámít a 219.000.- Ft covid miatt kapott egy havi támogatás?
Azt tudom, hogy a KATA bevételbe beleszámít, de az alanyi mentesség értékhatárába is? Szerintem nem.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Köszönöm a segítséget.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#11
Módosítom az előző írásomat: a 03-01 lapon a 6-os sorba az időarányos összeget, ami 1.875.000.- a 9 hónapra beírnám és innen vezetném le.
Válasz idézéssel
#12
Én úgy csinálnám, hogy kitöltöm a Főlap+01+02 lapot és más semmit, azon szerepel, hogy megszűnt a KATA, és mivel tételes adó (nem a bevétel fog számítani) ezért időarányosan kell, hogy előírják az 1%-al.
Válasz idézéssel
#13
Big Grin 
Igen, a kata adózás lett választva az önkormányzatnál. A "levezetem" pedig azt jelenti, /bár tényleg félre érthető/ hogy beírom az eddigi bevételét.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Szia!
Szerintem nem törődtek vele, hogy nyomtatványt javítsák. Itt találsz egy jó összefoglalást:
https://kataszabalyok.autokata.hu/hc/hu/...koz%C3%B3k
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
Szia!

A 21HIPA-n rendesen a 2%-ot kell beírni és az alatta lévő sorba írni a felét, ugyanis nem mindenkinek jár a kedvezményes adó.


A záróbevallás esetében: KATA szerinti adózás lett választva az Önkormányzatnál? Mivel írtad, hogy levezeted, abból nekem úgy tűnik, hogy nem.
Válasz idézéssel
#16
Köszi Klári! Így fogok tenni..... de miért van az ipa bevalláson 2%-os adómérték? Év végén mindenkinek 2%-ot vallunk? Az önkormányzat meg automatikusan felezi?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#17
Szia Móni!
Ha tételes adó alá volt bejelentkezve, akkor a lezárást is azzal kell bevallanod. Az 25000 Ft-ot 9 hóra arányosítsd meg, és békén fognak hagyni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#18
Sziasztok! KATA-s egyéni kilépett a KATA-ból 09 30-al. Az önkormányzattal van problémám. A változásbejelentőt beadtam rendben, de most záró bevallást követel az önkormányzat. Fogalmam sincs, hogyan kell ezt jól kitölteni /nem is logikus, hogy kell bevallás, hiszen az ipa tételes lényege, hogy napokra fizeti az összeget/. Az önkomrányzati ügyintézőt hiába kérdeztem, fogalma sincs semmiről sem, ő csak azt tudja, hogy neki kell, mert a rendszerben máshogyan  nem tudja lezárni, de azt hogy hogyan töltsem ki nem tudta megmondani.....én vagyok a könyvelő ezt nekem kell tudni.....volt a válasz.
Ha rendesen levezetem a bevételét 3.575.000.- volt, akkor 70.000.- adót hoz a bevallás /mondjuk azt sem értem, hogy miért van a 2021-es IPA bevalláson 2% automatikusan beírva, és ha bejavítom 1%-ra akkor visít a nyomtatvány/ most hogyan fogjuk az év végi ipa bevallásokat kitölteni. Mi lesz az 1%-al, azt hová kell majd könyvelni pl. a kettősbe a cégeknél?....készített már valaki 2021-es IPA bevallást?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#19
Köszönöm.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#20
Mónika!

Bevétel!
kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt, valamint az az összeg, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg azzal, hogy nem bevétel
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok!
Kata-s vállalkozó a vészhelyzet miatt igényelt önfoglalkoztatói támogatását megkapta 219.000.- Ft-ot. Ez beleszámít a kata-s bevételbe? Szerintem igen......
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#22
Marcsi!

A székbérlés jobban hangzik, mert arra lehet szerződést kötni. Én általában szeretem, ha az ügyfelek szerződnek. Amikor valami le van írva, ott általában nem szokott vita lenni. Fodrász ügyfelem vagy 20 éve nem volt, de akkor a székbérlés ment. Havi fix összeget leadta, nem volt vita. Egyébként egy ellenőrzésnél gond lehet, hogy az üzletet hogy használja? Nem lesz költségszámlája a helység használatáról, a rezsiről. Ellenben a bevétel x %-a az elején biztos kevesebb lesz.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#23
Tamás !
De jó,hogy vagy.

Segítséget kérnék meg tanácsot.

Kisebbik fiam felesége vissza menne főállásban dolgozni mint KATA ev fodrász.
Az szalonban két lehetőség van:
-Szék bérlés/hó ...kérdésem,hogy kb ezt mennyiért szokták és ,hogy kell szerződni?
-Bevételből leadás X-%-ban ez nekem nem tetszik,szerintem rosszabbul járna.

Köszönöm a válaszokat Rolleyes 

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#24
Nem kell a kültagot bejelenteni a KATA alá. A követelmény, legalább egy KATA jogviszonynak kell lenni, a többi lehet munkaviszony!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#25
Tamás!
Köszi a választ. Sok mindent megtudtam belőle, de az még mindig nem világos az, hogy ha a beltag kata-t fizet akkor a kültagnak is azt kell, aki jelenleg munkaviszonyban dolgozik. Vagy csak a beltagot kell bejelenteni kata-ra?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég