Üzenetek: 1,243
Témák: 11
Értékelés:
22
Lehet több tevékenyésg nem azt törlik hanem például ilyet:
Azaz ha most katás egyéni vállalkozó vagy és mellette egy katás bt-ben kültagként szintén katázol, döntened kell, hogy hol leszel a továbbiakban katás.
Értékelés:
22
Egy kicsit nem egyértelmű ez a jogviszony mert te szerintem a tevékenységre gondolsz,egy katásnak lehet több tevékenysége de akkor miért nem ezt írják.....???
Üzenetek: 1,117
Témák: 24
Értékelés:
13
Szia Mónika!
Köszönöm,hogy foglalkoztál vele.
40%dolgot úgy értelmezem,megfizetik a 3millára eső adót ,tök mind egy,hogy külföld ,belföld ezt kivesszük a 12 millából és a keret újra töltődhet 12 milláig.
Elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszonyában törli a magánszemélyt a KATA alanyok köréből,
az aki már rég nem a főtevékenységében vállalkozik,mert az nem jött be ,most el kell dönteni mit fog csinálni 2021-től ,és a többit le kell töröltetni, mert a nav önként dönt helyettük?Ez érdekel engem igazából,mert van olyan aki három négy dologban is tevékenykedik,vagy menjen át tételes ev-nek.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.
Üzenetek: 4,700
Témák: 22
Értékelés:
8
Szia Marcsi!
A kivastagítottak szerintem elég jól vannak leírva, csak 1 helyen lehet valaki kata-s január 1-től. Valamint ha a kata alanynak kell 40%-os adót fizetni /külföldi kifizetőtől szerez 3 milla felett..../ akkor az nem számít bele az értéhatárába. Tehát értékesíthet 12 milliót és plusz ami után még fizet 40%-ot.
Üdv: Mónika!
Üzenetek: 1,117
Témák: 24
Értékelés:
13
Sziasztok!
Értelmezzük már közösen ,mert tájékoztatni kellene az ügyfeleket egy pár sorban,ami nagyon érdekel az kivastagítottam.
Tudom van még időnk,de valahogy úgy érzem sosem elég.
NAV-figyelő 31. hét: kata-változásokról tájékoztat a NAV
A Módtv. alapján több jelentős változtatás lép életbe 2021. január 1-jétől, amely érinti mind a kisadózó vállalkozásokat, mind azok üzleti partnereit.
2021. január 1-jétől egy magánszemély kizárólag egyetlen jogviszonyával jelenthető be kisadózóként.
Az adóhatóság a bejelentéskor vizsgálni is fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasítja.
Ha egy magánszemély korábban már több jogviszonyában is a KATA tv. szerinti adózást választotta, és önként nem rendezi a jogviszonyait, akkor a NAV 2021. január 1-jével – a kisadózóval és az érintett kisadózó vállalkozásokkal határozatában közölni fogja – hogy az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszonyában törli a magánszemélyt a KATA alanyok köréből.
1) Ha a KATA alany a tárgyévben ugyanazon kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevétel után a kifizető 40 % mértékű adót fizet.
A kifizető az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig állapítja meg, vallja be és fizeti meg, amelyet megelőzően az említett juttatási értékhatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a KATA adóalany részére bevételt juttat.
2.) Cégcsoportokat érintő változás: ha a kifizető olyan KATA alanynak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás után a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40 % mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg. A bevallásában pedig köteles feltüntetni a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.
Az 1.) és 2.) pontban említett kifizető a tárgyévet követő év január 31-ig tájékoztatja a KATA alanyt a 40 % mértékű adó alapjaként figyelembe vett összegről.
3.) Külföldről kapott kifizetések: Ha a KATA alany a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevétel után a KATA alany 40 % mértékű adót fizet.
Ha külföldi kifizető juttat bevételt olyan KATA alanynak, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás utáni 40 % mértékű adót a KATA alany fizeti.
Fontos rendelkezés, hogy a 12 milliós értékhatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a fentiekben részletezett azon 3 millió Ft feletti értékeket, valamint a kapcsolt felektől érkező azon bevételeket, amelyek után megfizetésre kerül(t) a 40 % mértékű adó.
◾Tájékoztatási kötelezettség
A kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő KATA adóalany a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatja a kifizetőt arról, hogy kisadózó vállalkozásnak minősül. Az adózó tájékoztatja továbbá a vele szerződésben álló kifizetőt a KATA alanyiság megszűnéséről vagy újrakeletkezéséről.
Jövő év január 1-jét megelőzően már fennálló szerződéses jogviszony esetében a fenti tájékoztatást a KATA alany 2021. január 15-éig teljesíti.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.
Értékelés:
22
Igen már nem kell a navnak jelenteni elég a webes ügysegéd.
Üzenetek: 4,700
Témák: 22
Értékelés:
8
Ha a KATA-s júliusban szüneteltetett azt már nem kell /nem lehet/ jelenteni a 20T101E nyomin???? A nyomi is visszajelez, valamint a kitöltésiben is ezt olvasom, …...csak kicsit hihetetlen.
Üdv: Mónika!
Üzenetek: 2,361
Témák: 37
Értékelés:
6
Nálam ebben a hónapban már fizetnek. 4 havi kedvezmény volt (03-06.hó), júliusra már nincs, aminek a KATÁ-ját 08.12-ig kell fizetni!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 672
Témák: 63
Értékelés:
0
Sziasztok!
A kedvezményezetteknek mikor kell kezdeni a KATA fizetését??
Harakiri
Üzenetek: 2,229
Témák: 60
Értékelés:
1
Köszönöm a válaszotokat.
Utána nézek a teáor- számoknak.
Értékelés:
22
Megnézném a teáor számot ami be van jelentve arra jár-e mert a 9001 és 9002-re jár a 9003-ra viszont nem.
Értékelés:
6
NAV-ot keresném meg. E-papíron reklamálj!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
1
Szia Tamás!
Köszönöm, de akkor aki egyéb művészeti tev ott meg miért írták elő az a fő tevékenysége és arra meg járna a kedvezményt kit lehet ezzel megkeresni.
Mondtam neki, hogy nem kell fizetni most meg elő van írva neki.
Értékelés:
6
2020-06-04, 14:17
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2020-06-04, 14:18. Szerkesztette: thekla.)
Potyi!
Már áprilisban utána néztem, mert az én KATÁ-s ügyfeleimnél is ez volt. Nem az a fontos, hogy a bevétel 30%-a a támogatott tevékenységből legyen, hanem, hogy a bejelentett tevékenységek között szerepeljen. Van takarító cégem, ahol évente 10,000 Ft-t számlázott ki a sportrendezvény miatt, takarításból meg havi 1 milliót, mégis törölték a KATÁ-t. Neki nem csökkent a bevétele, sőt...! Nem a logikát kell keresni, szó szerint kell a rendeletet olvasni!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
1
Sziasztok!
A katás cégeimnél teljesen össze vissza van előírva vagy törölve a kedvezmény, hogy lehet ezt rendbe tenni. Vannak cégek akiknek nem vették figyelembe, pedig a tevékenysége egyéb művészeti tevékenység és valóban nincs munkája nálam pedig figyelembe vették ami nem járna.Bevételem 90%a könyvelésből volt. Van idegenvezetői tevékenység is de nem 30%.
Ti is tapasztaltatok gondolom hasonlókat, de ki fogja ezt majd lerendezni?
Köszi
Értékelés:
6
Igazatok van! A tételes KATÁ-nál nem kell nézni a 30%-t. Tehát elég ha be van jelentve ilyen tevékenység, az sem számít, ha nincs bevétele belőle!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
22
Hoppá monik-nak igaza van katásnak nem kell nézni a 30%-ot ha van olyan teáor tevékenysége mellete lehet más is nem kell fizetnie,akkor azért nem kellet a 2 katásnak fizetni mert sport tevéeknységet is végzett erre meg jár ,nem számit mennyi bevétele volt belöle.
Üzenetek: 1,920
Témák: 3
Értékelés:
4
2020-05-06, 08:16
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2020-05-06, 08:17. Szerkesztette: monik.)
A rendelet 1§(8) vonatkozik a KATÁ-sokra, itt elég a kedvezményhez a "tevékenységet folytat",
és a nem KATÁ-sokra a (10) vonatkozik a "tényleges tevékenységet végzőkre", itt jön be a (11) "bevételének 30 %-a származott".
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Értékelés:
6
Placebo!
Írtam, nem is volt belőle 30%! Sőt az egyiknek semmi nem volt! Ezért gondolom, hogy nem jár!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
22
2020-05-04, 17:00
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2020-05-04, 17:03. Szerkesztette: placebo.)
Várjál nem a főtevékenység számit hanem :
Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.
esetleg igy nincs meg nekik?
Ja látom te is ezt írtad
Értékelés:
6
Rájöttem! Mindkét vállalkozás sport és szabadidős tevékenységet is végez, de nem főtevékenységként. Egyiknek nem is volt bevétele ebből idén és tavaly. Erre kapták a kedvezményt! Ellenben nincs meg a legalább 30%, így tulajdonképpen nem jár! Jeleznem kellene a Nav-nak, csak az ügyfél ki fog akadni!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
22
Beszélnék a nav-val majd írd meg mi lett...
Értékelés:
6
Placebo!
Mind a négy budapesti és ugyanaz a TEÁOR számuk.
Üdv.
Tamás
Értékelés:
22
A teor szám a döntő a katásoknál mert akkor nem jár,esetleg mind a 4 egy megyei navhoz tartozik?
Értékelés:
6
Érdekes dolgokat találtam az ügyfeleim folyószámláján a koronavírussal kapcsolatos KATA fizetés elengedése kapcsán, mikor lekértem a folyószámlájukat. Négy ált. épülettakarítással főfoglalkozásban foglalkozó KATÁ-s vállalkozásom van, ebből kettőnek nem kell fizetnie KATÁ-t (törölték a vírus miatt), kettőnek meg kell. Nem értem a logikát, ráadásul a rendeletben nem is szerepelt ez a tevékenység. A Google-ban is rákerestem, hátha régit néztem. Szóval így néz ki a négy vállalkozás:
1. Kieg. tev. egyéni vállalkozás, alkalmazott van, nem ÁFÁ-s, nem fizet KATÁ-t
2. Főállású egyéni vállalkozó, alkalmazott van, ÁFÁ-s, fizet KATÁ-t
3. Bt., alkalmazott van, ÁFÁ-s, nem fizet KATÁ-t
4. Kkt., nincs alkalamzott, ÁFÁ-s, fizet KATÁ-t
Valaki tudja, mi alapján van a kedvezmény?
Üdv.
Tamás
|