A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kata
Lehet több tevékenyésg nem azt törlik hanem például ilyet:

Azaz ha most katás egyéni vállalkozó vagy és mellette egy katás bt-ben kültagként szintén katázol, döntened kell, hogy hol leszel a továbbiakban katás.
Válasz idézéssel
Egy kicsit nem egyértelmű ez a jogviszony mert te szerintem a tevékenységre gondolsz,egy katásnak lehet több tevékenysége de akkor miért nem ezt írják.....???
Válasz idézéssel
Szia Mónika!

Köszönöm,hogy foglalkoztál vele.

40%dolgot úgy értelmezem,megfizetik a 3millára eső adót ,tök mind egy,hogy külföld ,belföld ezt kivesszük a 12 millából és a keret újra töltődhet 12 milláig.

Elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszonyában törli a magánszemélyt a KATA alanyok köréből,
az aki már rég nem a főtevékenységében vállalkozik,mert az nem jött be ,most el kell dönteni mit fog csinálni 2021-től ,és a többit le kell töröltetni, mert a nav önként dönt helyettük?Ez érdekel engem igazából,mert van olyan aki három négy dologban is tevékenykedik,vagy menjen át tételes ev-nek.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Szia Marcsi!
A kivastagítottak szerintem elég jól vannak leírva, csak 1 helyen lehet valaki kata-s január 1-től. Valamint ha a kata alanynak kell 40%-os adót fizetni /külföldi kifizetőtől szerez 3 milla felett..../ akkor az nem számít bele az értéhatárába. Tehát értékesíthet 12 milliót és plusz ami után még fizet 40%-ot.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Értelmezzük már közösen ,mert tájékoztatni kellene az ügyfeleket egy pár sorban,ami nagyon érdekel az kivastagítottam.
Tudom van még időnk,de valahogy úgy érzem sosem elég. Confused Huh

NAV-figyelő 31. hét: kata-változásokról tájékoztat a NAV

A Módtv. alapján több jelentős változtatás lép életbe 2021. január 1-jétől, amely érinti mind a kisadózó vállalkozásokat, mind azok üzleti partnereit.
2021.      január 1-jétől egy magánszemély kizárólag egyetlen jogviszonyával jelenthető be kisadózóként.
Az adóhatóság a bejelentéskor vizsgálni is fogja, hogy a nyilvántartásában szerepel-e már kisadózóként a vállalkozó, és ha igen, az új bejelentést visszautasítja.
Ha egy magánszemély korábban már több jogviszonyában is a KATA tv. szerinti adózást választotta, és önként nem rendezi a jogviszonyait, akkor a NAV 2021. január 1-jével – a kisadózóval és az érintett kisadózó vállalkozásokkal határozatában közölni fogja – hogy az elsőként bejelentett jogviszony kivételével a többi jogviszonyában törli a magánszemélyt a KATA alanyok köréből.
1) Ha a KATA alany a tárgyévben ugyanazon kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevétel után a kifizető 40 % mértékű adót fizet.
A kifizető az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig állapítja meg, vallja be és fizeti meg, amelyet megelőzően az említett juttatási értékhatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a KATA adóalany részére bevételt juttat.
2.)  Cégcsoportokat érintő változás:  ha a kifizető olyan KATA alanynak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás után a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40 % mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg. A bevallásában pedig köteles feltüntetni a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.
Az 1.) és 2.) pontban említett kifizető a tárgyévet követő év január 31-ig tájékoztatja a KATA alanyt a 40 % mértékű adó alapjaként figyelembe vett összegről.
3.) Külföldről kapott kifizetések: Ha a KATA alany a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől egy év során összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevétel után a KATA alany 40 % mértékű adót fizet.
Ha külföldi kifizető juttat bevételt olyan KATA alanynak, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, a juttatás utáni 40 % mértékű adót a KATA alany fizeti.
Fontos rendelkezés, hogy a 12 milliós értékhatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni a fentiekben részletezett azon 3 millió Ft feletti értékeket, valamint a kapcsolt felektől érkező azon bevételeket, amelyek után megfizetésre kerül(t) a 40 % mértékű adó.
Tájékoztatási kötelezettség
A kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő KATA adóalany a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatja a kifizetőt arról, hogy kisadózó vállalkozásnak minősül. Az adózó tájékoztatja továbbá a vele szerződésben álló kifizetőt a KATA alanyiság megszűnéséről vagy újrakeletkezéséről.
Jövő év január 1-jét megelőzően már fennálló szerződéses jogviszony esetében a fenti tájékoztatást a KATA alany 2021. január 15-éig teljesíti.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Igen már nem kell a navnak jelenteni elég a webes ügysegéd.
Válasz idézéssel
Ha a KATA-s júliusban szüneteltetett azt már nem kell /nem lehet/ jelenteni a 20T101E nyomin???? A nyomi is visszajelez, valamint a kitöltésiben is ezt olvasom, …...csak kicsit hihetetlen.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Nálam ebben a hónapban már fizetnek. 4 havi kedvezmény volt (03-06.hó), júliusra már nincs, aminek a KATÁ-ját 08.12-ig kell fizetni!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Sziasztok!

A kedvezményezetteknek mikor kell kezdeni a KATA fizetését??

Harakiri
Válasz idézéssel
Köszönöm a válaszotokat.
Utána nézek a teáor- számoknak.
Válasz idézéssel
Megnézném a teáor számot ami be van jelentve arra jár-e mert a 9001 és 9002-re jár a 9003-ra viszont nem.
Válasz idézéssel
NAV-ot keresném meg. E-papíron reklamálj!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Szia Tamás!
Köszönöm, de akkor aki egyéb művészeti tev ott meg miért írták elő az a fő tevékenysége és arra meg járna a kedvezményt kit lehet ezzel megkeresni.
Mondtam neki, hogy nem kell fizetni most meg elő van írva neki.
Válasz idézéssel
Potyi!

Már áprilisban utána néztem, mert az én KATÁ-s ügyfeleimnél is ez volt. Nem az a fontos, hogy a bevétel 30%-a a támogatott tevékenységből legyen, hanem, hogy a bejelentett tevékenységek között szerepeljen. Van takarító cégem, ahol évente 10,000 Ft-t számlázott ki a sportrendezvény miatt, takarításból meg havi 1 milliót, mégis törölték a KATÁ-t. Neki nem csökkent a bevétele, sőt...! Nem a logikát kell keresni, szó szerint kell a rendeletet olvasni!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Sziasztok!
A katás cégeimnél teljesen össze vissza van előírva vagy törölve a kedvezmény, hogy lehet ezt rendbe tenni. Vannak cégek akiknek nem vették figyelembe, pedig a tevékenysége egyéb művészeti tevékenység és valóban nincs munkája nálam pedig figyelembe vették ami nem járna.Bevételem 90%a könyvelésből volt. Van idegenvezetői tevékenység is de nem 30%. 
Ti is tapasztaltatok gondolom hasonlókat, de ki fogja ezt majd lerendezni?
Köszi
Válasz idézéssel
Igazatok van! A tételes KATÁ-nál nem kell nézni a 30%-t. Tehát elég ha be van jelentve ilyen tevékenység, az sem számít, ha nincs bevétele belőle!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Hoppá monik-nak igaza van katásnak nem kell nézni a 30%-ot ha van olyan teáor tevékenysége mellete lehet más is nem kell fizetnie,akkor azért nem kellet a 2 katásnak fizetni mert sport tevéeknységet is végzett erre meg jár ,nem számit mennyi bevétele volt belöle.
Válasz idézéssel
A rendelet 1§(8) vonatkozik a KATÁ-sokra, itt elég a kedvezményhez a "tevékenységet folytat",
és a nem KATÁ-sokra a (10) vonatkozik a "tényleges tevékenységet végzőkre", itt jön be a (11) "bevételének 30 %-a származott".
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Placebo!

Írtam, nem is volt belőle 30%! Sőt az egyiknek semmi nem volt! Ezért gondolom, hogy nem jár!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Várjál nem a főtevékenység számit hanem :

Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

esetleg igy nincs meg nekik?

Ja látom te is ezt írtad
Válasz idézéssel
Rájöttem! Mindkét vállalkozás sport és szabadidős tevékenységet is végez, de nem főtevékenységként. Egyiknek nem is volt bevétele ebből idén és tavaly. Erre kapták a kedvezményt! Ellenben nincs meg a legalább 30%, így tulajdonképpen nem jár! Jeleznem kellene a Nav-nak, csak az ügyfél ki fog akadni!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Beszélnék a nav-val majd írd meg mi lett...
Válasz idézéssel
Placebo!

Mind a négy budapesti és ugyanaz a TEÁOR számuk.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
A teor szám a döntő a katásoknál mert akkor nem jár,esetleg mind a 4 egy megyei navhoz tartozik?
Válasz idézéssel
Érdekes dolgokat találtam az ügyfeleim folyószámláján a koronavírussal kapcsolatos KATA fizetés elengedése kapcsán, mikor lekértem a folyószámlájukat. Négy ált. épülettakarítással főfoglalkozásban foglalkozó KATÁ-s vállalkozásom van, ebből kettőnek nem kell fizetnie KATÁ-t (törölték a vírus miatt), kettőnek meg kell. Nem értem a logikát, ráadásul a rendeletben nem is szerepelt ez a tevékenység. A Google-ban is rákerestem, hátha régit néztem. Szóval így néz ki a négy vállalkozás:

1. Kieg. tev. egyéni vállalkozás, alkalmazott van, nem ÁFÁ-s, nem fizet KATÁ-t
2. Főállású egyéni vállalkozó, alkalmazott van, ÁFÁ-s, fizet KATÁ-t
3. Bt., alkalmazott van, ÁFÁ-s, nem fizet KATÁ-t
4. Kkt., nincs alkalamzott, ÁFÁ-s, fizet KATÁ-t

Valaki tudja, mi alapján van a kedvezmény?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég