A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kata
Sziasztok!
Jelenleg kata-s egyéni vállalkozó 04.15-tel heti 36 ó meghaladó munkaviszonyt létesít.
Tudnátok segíteni, hogy mi a beadandó nyomtatvány?
A 23T1041 , itt a biztosítást 04.15-től jelentem, mint munkaviszony melletti vállalkozó.
A 23T101E , itt jelölöm hogy a kata megszűnik  a munkaviszony miatt.
A dátumot csak a hónap utolsó napjával engedi.  04.30.
Ez mit jelent?
 Az átalányadózást választja a továbbiakban, de gondolom a 15-e utáni bevételei már nem  lehet kata-s bevétel,hanem átalányadós bevételbe fog tartozni.
Előre is köszönöm!
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
Köszi
Válasz idézéssel
Szia Pötyi!

Ha nem évközben kezdő egyéni vállalkozó, akkor igen, 12M Ft az alanyi mentes határ.
Igen, új kata esetén 09.01.-12.31. között 6M Ft lehet a bevétel 40% plusz adó nélkül ( természetesen az alanyi mentes határt is figyelembevéve).
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Aki 09.01-től lett új katás annak az éves áfa mentes határ gondolom maradt a 12.mill.
Bevétele 09.01-12.31-ig 6 millió lehet?
Köszi
Válasz idézéssel
Köszönöm a válaszokat nektek.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Mónika!
Kiállítja a számlát,de már nem mit KATA alany-tehát a számlán nem szerepelhet,hogy kisadózó vállalkozó.
A számlán a teljesítés még a KATA időszak,de akkor is az átalányadóba fog beszámítani a bevétel.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Oké, ha kiállította a számlát még a KATA-s időszak alatt, és csak az átalányadós időszakban kapja meg a pénzt akkor az még kata-s bevétel.
De itt, most azt szeretném tudni: ha átalány adós időszakban fogja kiállítani a számlát, amelyen bizonyíthatóan fel lesz tüntetve, hogy még a kata-s időszakban végezte a munkát, na az melyik bevételbe fog beleszámítani?
Válasz idézéssel
Katás lesz a bevétel

az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg;
Válasz idézéssel
Véleményeteket szeretném kérni: kata-s vállalkozó májustól átalányadós lenne. Jelenleg még benne van a 4 milliós "kereten" belül. DE ő jellemzően utólag 1-2 hónappal később állítja ki a számlát. /ingatlanközvetítő/ Tehát áprilisban februári ingatlan értékesítési jutalékot számlázott.....Ez esetben a későbbi hónapokban ha vissza hivatkozik teljesítés szempontjából a kata-s időszakra az mely időszak bevétele lesz: kata-s vagy átalányadós /természetesen a pénzügyi teljesítés már nem kata-s időszakban fog megtörténni/ Olvasgattam a törvényt de nem tiszta.....
Válasz idézéssel
Nagyon köszönöm.
Válasz idézéssel
Potyi!

3 millió Ft-nál nincs arányosítás!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Egy katás egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét 4 hónapig.
A cégenkénti 3 milliós határt is arányosítani kell vagy csak a 12 millió ft-ot?
Köszönöm
Válasz idézéssel
Köszönöm a válaszokat!

Válasz idézéssel
Az áfa szempontjából jelentetted az mnb árfolyamot, katásként a bevétel megszerzésének napján vagy a számlán valo jóváírás napi mnb árfolyam lesz a bevétel árfolyama.
Válasz idézéssel
Kedves Marcsika!

Nincs már bekapcsolva a gépem, ( nincs előttem a nyomtatvány) de ha emlékeim nem csalnak, akkor már be lehet írni, hogy mikortól kéred az MNB árfolyamot használni. Véleményem szerint beírhatod a közösségi adószám kezdetének dátumát, remélhetőleg nem fog sikítani az ányk.
Válasz idézéssel
KATA Bt-nek kértem október végén közösségi adószámot,jól gondolom,hogy az  MNB alá dec.31-ig tudom bejelenteni a 201Tn nyomin.
Októberben elfelejtettem megtenni,egy számlát állított ki számlázz.hu-n ott látom az MNB árfolyamot,én bevétel szempontjából mit vegyek figyelembe? Nem is tudom,hogy milyen bankszámlája van.

Köszönöm a válaszokat.

Válasz idézéssel
Szia Johanna!
Örülök,hogy vagy rég láttalak.

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/kata/Kata...10302.html

Nem képezi az adó alapját:
  1. az az összeg, ami után a kifizető az 1. a) pontban foglaltak alapján 40 százalékos mértékű adót köteles fizetni,
  2. az az összeg, amit a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozásként juttat az egészségügyi szolgáltatóként tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásnak,
  3. az az összeg, amit a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kisadózó vállalkozásnak,[5]
  4. az az összeg, amit az Áht.[6] szerinti költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.
Az egészségügyi szolgáltatóként tevékenykedő kisadózó vállalkozásnak juttatott összegek közül azok mentesek az adó alól, amit az Egészségbiztosítási Alapból, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján, közvetlenül fizetnek ki a katás vállalkozásnak az általa nyújtott egészségügyi szolgáltatás ellenértékeként.
Nem alkalmazható ez a szabály, ha a kisadózó vállalkozás által nyújtott szolgáltatást akár több közvetítőn keresztül finanszírozzák az Egészségbiztosítási Alapból, például egy kórházzal szerződött társaság a szakorvosi ellátáshoz egy kisadózó egyéni vállalkozót vesz igénybe személyes közreműködőként.
Miután az egészségügyi szolgáltatók egy része, például az állami fenntartású kórházak az Áht. szerint költségvetési szervek, ezért az általuk közvetlenül kisadózónak juttatott 3 millió forintot meghaladó összeg után a 4. pont alapján nem kell 40 százalékos mértékű adót fizetnie.

Válasz idézéssel
Sziasztok!
Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó túllépte a 12 milliós értékhatárt a befolyt bevételekkel, mert tavaly kiszámlázott teljesítésből idén fizettek ki 2 millió forintot. Van benne egy 3 millió feletti számla, amelyet költségvetési szervnek számlázott, ki is fizették.
Jól gondolom, hogy a számla 3 millió feletti részére ez esetben nem kell 40%-os adót fizetni?
Tudtommal a KATA bevételbe a kiszámlázott és befolyt összegek tartoznak bele a 12 milliós határba, viszont az alanyi mentesség határába a teljesítés szerint kibocsátott számlák, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Ha az idén kiállított számlák összege nem több, mint 12 millió, akkor ugye nem kell áfa körbe átlépni? Viszont a katás keretet amennyivel túllépte, az után meg kell fizetni a különadót és beletartozik a költségvetési intézménynek kiállított számla is?
Köszönöm előre is.
Johanna
Válasz idézéssel
A 219,000 Ft támogatás, így szerintem sem számít bele az ÁFA keretbe. Nem valósul meg termékértékesítés vagy szolgáltatás nyújtása!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Ez számit bele
 összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
Válasz idézéssel
Sziasztok!
KATA-s egyéni vállalkozó áfa értékhatár átlépésébe beleszámít a 219.000.- Ft covid miatt kapott egy havi támogatás?
Azt tudom, hogy a KATA bevételbe beleszámít, de az alanyi mentesség értékhatárába is? Szerintem nem.
Válasz idézéssel
Köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel
Módosítom az előző írásomat: a 03-01 lapon a 6-os sorba az időarányos összeget, ami 1.875.000.- a 9 hónapra beírnám és innen vezetném le.
Válasz idézéssel
Én úgy csinálnám, hogy kitöltöm a Főlap+01+02 lapot és más semmit, azon szerepel, hogy megszűnt a KATA, és mivel tételes adó (nem a bevétel fog számítani) ezért időarányosan kell, hogy előírják az 1%-al.
Válasz idézéssel
Big Grin 
Igen, a kata adózás lett választva az önkormányzatnál. A "levezetem" pedig azt jelenti, /bár tényleg félre érthető/ hogy beírom az eddigi bevételét.
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég