A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kata
#76
Szia Marcsi!
Köszönöm ezt olvastam és megfontolandó, de még mindig nem tudom év közben be tud-e lépni a katás egyéni vállalkozó.
Válasz idézéssel
#77
Sziasztok!

Ezt érdemes elolvasni.

https://konyvelescentrum.hu/adok-es-jaru...-szja-ban/
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#78
Szia Klári!
Valóban jó ötlet amit írtál azt nem tudom év közben is beléphetnek vagy csak év elején?
Köszi
Válasz idézéssel
#79
Sziasztok!
Nézte már valamelyikőtök, hogy a Kata helyett - elsősorban a 36 óra mellettieknek és a nyugdij mellettieknek - az átalányadó nem jobb?
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#80
Sziasztok!
Én sem hallottam semmit, hogy ne vezetnék be, de nálam így sokan vissza is adják illetve nem fogják őket foglalkoztatni, pl ügyvéd építész..
Válasz idézéssel
#81
Sajnos nem hallottam!
Ha van valami pletyi, rögtön szólok. A baj, hogy mindenki belenyugodott és "készül". Na ne tudjátok meg, hogy mennyi nyugdíjjas válalkozó létesül napjainkvan.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#82
Klári!

Hallottál valamit? Én egy helyről azt hallottam, hogy a 3 millió Ft-os értékhatár bevezetését elhalasztják vagy törlik még idén a Covid miatt.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#83
Tökéletessen igazad van! Kivéve, ha valamit változtatnak ott fent, met akkor újra lehet számolni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#84
Klári!

Köszönöm. Az alanyi ÁFA mentesség megszűnik, azt tudom, a számít módját is ismerem. Jelenleg azt számolgatom, hogy a túllépés és a 3 millió Ft-os értékhatár miatti 40% mellett is megéri-e KATÁ-s körbe maradnia. A 40%-os bevétel nem számít az "adómentes" 12 millió Ft-ban, így 24 millió Ft-nál ez 20% (12 millió x 40%= 4,8 millió,  4,8 millió /24 millió= 20%) adót jelent. A tételes KATÁ-val nem számoltam, mert főállású, kell valamilyen biztosítási jogviszony. Ha ennél több lesz a bevétel , akkor a százalék magasabb, ha kisebb akkor alacsonyabb. Összefoglalva, számolni kell, mielőtt a KATÁ-ból kiléptetünk valakit.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#85
Kedves  Tamás!
Mi van az Áfá-val?
Nekem most jött egy mentes KATA-s. Azzal, hogy a 12 millát átlépte elsősorban az alanyi mentessége szünt meg, és további vizsgálat tárgya a KATA átlépés, mert nem egyformán kell számolni.
A Katá-t februárban valljuk és akkor is fizetjük a 40% büntit.

Ide teszek egy linket, ahol tökéletesen körbe járták a témát.
 https://konyvelescentrum.hu/aktualis/12-...-afa-kata/
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#86
Köszönöm!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#87
Kedves Tamás!

Igen.
Válasz idézéssel
#88
Egy megerősítést szeretnék kérni. Ha decemberben a KATÁ-s vállalkozás meghaladja a 12 millió Ft-ot akkor csak a 40% adó a "büntetés",a következő évre maradhat KATÁ-s!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#89
Igen nem kell havonta jelenteni a szüneteltetést de a többit csed,gyed stb azt még igen.
Válasz idézéssel
#90
Sziasztok!

Van egy szüneteltető  "Katásom".
Jól értelmezem, hogy már nem kell minden hónap után beküldeni, hogy
nem kell katát fizessen???
Próbáltam beküldeni , kitölteni de azt "írta"a nyomtatvány, hogy jú.l 1 előtti hónapok esetén csak???

Harakiri
Válasz idézéssel
#91
Én is hasonlóan jártam, csak nálam Bt. kültag lépett ki a cégből (mellékállású KATA-s). Késve küldtem be, de az eredeti dátummal. Pár napja történt, várom, talán törlik az adó-folyószámláról az összeget. Amennyiben a héten nem történik semmi, felhívom őket.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#92
KATA-s vállalkozó áprilistól szünetelt. Akkor még volt heti 40 órás munkaviszonya, ami májusban a szüneteltetés alatt megszünt. Viszont most október 12-től újra aktív kata-s és most jöttem rá, hogy a szüneteltetés végének bejelentésével egyidejűleg be kellett volna adnom a 20T101E-t , hogy már nem másodállású, hanem főállású kata-s. Amit jól elfelejtettem.....gondolom a gyorsan beküldöm még októberi dátummal akkor jó lehet? Egyáltalán kell ezt most küldeni, mert annyi minden változik, hogy ebben sem vagyok biztos...….
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#93
Sziasztok,

KATÁ-s AAM vállalkozó vagyok és az alábbi témában szeretném a segítségeteket kérni.
2020 novemberében el fogom érni a 12 millió Ft értékhatárt és a további számlák teljesítését már 2021-re fogom kiállítani, hogy annak adózása a 2021 évet terhelje. Kérdésem, hogy ezen számlák esetében is AAM  számlát állíthatok ki vagy ÁFA köteles.

Válaszotokat előre is köszönöm,

rainbow
Válasz idézéssel
#94
Tündi!

Nem az a fontos, hogy a KATÁ-s ilyen tevékenységből bevételt szerez, hanem, hogy 2020.03.01-je előtt a tevékenységei körébe be lett jelentve. Nincs benne logika!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#95
Sziasztok !

Katásokkal kapcsolatban Ti is tapasztaltátok, hogy a NAV folyószámlán olyannak is jóváírták a KATA fizetési kötelezttséget, akinek a tevékenységi köre nem indokolta ?  A törvénybe nincs olyan tevékenségi kör a cégnek amire jár a kedvezmény....
Én még a Covid elején felhitam a NAV-ot , de akkor még Ők se tudtak rá magyarázatot adni, csak valami olyasmit mondot a hölgy , hogy ezt a rendszer automatikusan irja jóvá ....  Van nektek is ilyen cégetek ? Köszi
" A könyvelő a modern világ sámánja..."
Válasz idézéssel
#96
Marcsi!

A bújtatott munkaviszony rájuk is vonatkozik. Ha munkaviszonyban dolgoznak 15% szja-t kell fizetni, KATÁ-nál csak a 25,000 Ft van. Havi  bruttó 167,000 Ft felett már megéri katázni. Szerintem ezt ők is pontosan tudják, nem lennének vállalkozók, ha munkaviszonyban ugyanannyit vagy többet kapnának adózva!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#97
Kedves Csilla,Kedves Tamás!

Igen én is így gondolom ahogyan ti ,de van egy pár agyas nyugdíjas KATA-s vállalkozó ismerősöm akik nem akarják megérteni,hogy a törvény rájuk is vonatkozik.

Folyamatosan a bújtatott munkaviszonyra hivatkoznak,hogy ez náluk nem is állhat fenn,mert hisz a 3milla az egy garantált bér plusz munkaadó ktg,ők már nem lennének biztosítottak semmilyen formában ha ott maradtak volna munkaviszonyban vagy megbízással.
A törvény jövőre csenget őket miért büntetik ezzel,szóval ezt minden hónapban meghallgatom, már nincs is kedvem talizni velük.

Parragh urat kellene bokán rúgni mondom mindig.

Szóval ezért térek vissza mindig ehhez a kérdéshez,de tudjátok a szívem mélyén nekik adok igazat,mindig azt halljuk a nyugdíjasok megoldják a munkaerő hiányt"lásd közérdekű nyug.szöv."stb...

Köszi a válaszokat,remélem a kamara is megkapirgálja ezt a kérdést,mondtam lehet nekik panaszkodni Smile

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#98
Marcsi!

A nyugdíjas KATÁ-s csak annyiban más, hogy 25,000 ft-t kell fizetnie. Eddig sem volt kiemelten kezelve ez a kör! A módosítások oka náluk ugyanúgy fennáll. Szerintem rájuk is vonatkozik minden változás!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#99
Kedves Marcsi!

Véleményem szerint, mivel a nyugdíjasokat sehol nem említik külön a változásokban (legalább is én nem vettem észre ilyet), úgy vélem, hogy minden katásra vonatkoznak a változások, nyugdíjtól függetlenül.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
Placebo köszönöm  a segítséget!

Ezt olvastam most,válasz nem kapok sehol arra,hogy a nyugdíjas KATA vállalkozókat is érinti,dilemma számukra!!!

Szerintetek???


A katások harmadát érintheti a szigorítás
Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. augusztus 13.
Címkék: kata 2021, kata szigorítása, kata-szigorítás
Rovat: Adó

Idézet:Aki elhagyná a katát, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket érdemes figyelembe vennie.

Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
Fontos változás jön a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózók életében, ugyanis az Országgyűlés által megszavazott törvénymódosítás értelmében 2021. január 1-jétől amennyiben egy katás vállalkozó ugyanattól a cégtől egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert, a határösszeg fölötti rész után 40 százalékos külön adót kell bevallania és megfizetnie a megbízó cégnek. Emellett megszűnik a kettős katázás is, tehát ugyanaz a személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó.
„Katás ügyfeleink adatait megvizsgálva úgy látjuk, hogy a vállalkozók harmadát érintheti a változás: a szigorúbb szabályokat alkalmazva, 17 százalékuk esetében az adó körülbelül 400-800 ezer forint körüli összeggel emelkedhet, további 15 százalékuknak pedig meg kell fontolnia, hogy más megoldást keressen, mivel milliós nagyságrendű, akár 3 millió forint is lehet a plusz teher” – mondta Kökény Roland, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.
A kisadózóknak át kell gondolniuk, hogy eddigi működésüket hogyan tudják folytatni a jövő évtől. „Nincs egy általánosan bevált megoldás arra vonatkozóan, hogy milyen adózás lesz megfelelő a megváltozott szabályok miatt, azonban a lentebb felsorolt szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala előtt. Ha ezek alapján mégis adózási forma váltására kerülne sor, akkor opció lehet az átalányadó és a normál tételes költségelszámolás, de akár az egyéni vállalkozás melletti cégalapítás is szóba jöhet” – foglalta össze a tudnivalókat Szilágyi Anita, a K&H szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója.
Milyen értékben számlázunk?
Először meg kell nézni, hogy milyen értékben számlázunk. Aki továbbra sem számláz 3 millió forint felett partnerének, annak a jövőben is megfelelő adózási formát jelent a kata.
Kinek számlázunk?
Azt is érdemes átgondolni, hogy kinek számlázunk, ugyanis a szabályoknak megfelelően a kapcsolt vállalkozás felé benyújtott számla után értékhatártól függetlenül 40 százalékos plusz adót kell fizetnie a számla befogadójának. Ilyen kapcsolt vállalkozási viszony jellemzően többségi tulajdon vagy szavazattöbbség, meghatározó befolyásgyakorlás, illetve közös ügyvezetés esetén állhat fenn.
Külföldre vagy belföldre számlázunk?
Ha belföldi partnernek egy évben 3 millió forintnál magasabb összeget számlázunk, akkor a 40 százalékos adó a céget terheli. Külföldi vállalkozástól származó, 3 millió forintot meghaladó éves bevétel esetén viszont a plusz 40 százalékos többletet a kisadózónak kell fizetnie.
Van-e főállásunk?
Nem mindegy, hogy a tevékenységet fő- vagy mellékállásban végezzük, ugyanis főállás mellett nem kötelező járulékot fizetni sem az egyéni vállalkozásban, sem a cégben.
Mekkora elszámolható költséggel rendelkezünk?
A mérlegelés során érdemes megvizsgálni az elszámolható költségek mennyiségét, illetve azt, hogy milyen kedvezményekkel tud élni a vállalkozó, mivel ezek a tényezők is befolyásolhatják a váltást. Az elérhető szociális, családi vagy foglalkoztatott munkaerő kapcsán elérhető kedvezmények megismeréséhez célszerű bérszámfejtő segítségét kérni.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég