Üzenetek: 2,229
Témák: 60
Értékelés:
1
Szia Marcsi!
Köszönöm ezt olvastam és megfontolandó, de még mindig nem tudom év közben be tud-e lépni a katás egyéni vállalkozó.
Üzenetek: 1,117
Témák: 24
Értékelés:
13
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.
Értékelés:
1
Szia Klári!
Valóban jó ötlet amit írtál azt nem tudom év közben is beléphetnek vagy csak év elején?
Köszi
Üzenetek: 8,811
Témák: 157
Értékelés:
21
Sziasztok!
Nézte már valamelyikőtök, hogy a Kata helyett - elsősorban a 36 óra mellettieknek és a nyugdij mellettieknek - az átalányadó nem jobb?
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Értékelés:
1
Sziasztok!
Én sem hallottam semmit, hogy ne vezetnék be, de nálam így sokan vissza is adják illetve nem fogják őket foglalkoztatni, pl ügyvéd építész..
Értékelés:
21
Sajnos nem hallottam!
Ha van valami pletyi, rögtön szólok. A baj, hogy mindenki belenyugodott és "készül". Na ne tudjátok meg, hogy mennyi nyugdíjjas válalkozó létesül napjainkvan.
Üzenetek: 2,361
Témák: 37
Értékelés:
6
Klári!
Hallottál valamit? Én egy helyről azt hallottam, hogy a 3 millió Ft-os értékhatár bevezetését elhalasztják vagy törlik még idén a Covid miatt.
Üdv.
Tamás
Értékelés:
21
Tökéletessen igazad van! Kivéve, ha valamit változtatnak ott fent, met akkor újra lehet számolni.
Értékelés:
6
Klári!
Köszönöm. Az alanyi ÁFA mentesség megszűnik, azt tudom, a számít módját is ismerem. Jelenleg azt számolgatom, hogy a túllépés és a 3 millió Ft-os értékhatár miatti 40% mellett is megéri-e KATÁ-s körbe maradnia. A 40%-os bevétel nem számít az "adómentes" 12 millió Ft-ban, így 24 millió Ft-nál ez 20% (12 millió x 40%= 4,8 millió, 4,8 millió /24 millió= 20%) adót jelent. A tételes KATÁ-val nem számoltam, mert főállású, kell valamilyen biztosítási jogviszony. Ha ennél több lesz a bevétel , akkor a százalék magasabb, ha kisebb akkor alacsonyabb. Összefoglalva, számolni kell, mielőtt a KATÁ-ból kiléptetünk valakit.
Üdv.
Tamás
Értékelés:
21
Kedves Tamás!
Mi van az Áfá-val?
Nekem most jött egy mentes KATA-s. Azzal, hogy a 12 millát átlépte elsősorban az alanyi mentessége szünt meg, és további vizsgálat tárgya a KATA átlépés, mert nem egyformán kell számolni.
A Katá-t februárban valljuk és akkor is fizetjük a 40% büntit.
Ide teszek egy linket, ahol tökéletesen körbe járták a témát.
https://konyvelescentrum.hu/aktualis/12-...-afa-kata/
Értékelés:
6
Üzenetek: 1,994
Értékelés:
5
Értékelés:
6
Egy megerősítést szeretnék kérni. Ha decemberben a KATÁ-s vállalkozás meghaladja a 12 millió Ft-ot akkor csak a 40% adó a "büntetés",a következő évre maradhat KATÁ-s!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 1,243
Témák: 11
Értékelés:
22
Igen nem kell havonta jelenteni a szüneteltetést de a többit csed,gyed stb azt még igen.
Üzenetek: 672
Témák: 63
Értékelés:
0
Sziasztok!
Van egy szüneteltető "Katásom".
Jól értelmezem, hogy már nem kell minden hónap után beküldeni, hogy
nem kell katát fizessen???
Próbáltam beküldeni , kitölteni de azt "írta"a nyomtatvány, hogy jú.l 1 előtti hónapok esetén csak???
Harakiri
Üzenetek: 591
Témák: 2
Értékelés:
1
Én is hasonlóan jártam, csak nálam Bt. kültag lépett ki a cégből (mellékállású KATA-s). Késve küldtem be, de az eredeti dátummal. Pár napja történt, várom, talán törlik az adó-folyószámláról az összeget. Amennyiben a héten nem történik semmi, felhívom őket.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Üzenetek: 4,700
Témák: 22
Értékelés:
8
KATA-s vállalkozó áprilistól szünetelt. Akkor még volt heti 40 órás munkaviszonya, ami májusban a szüneteltetés alatt megszünt. Viszont most október 12-től újra aktív kata-s és most jöttem rá, hogy a szüneteltetés végének bejelentésével egyidejűleg be kellett volna adnom a 20T101E-t , hogy már nem másodállású, hanem főállású kata-s. Amit jól elfelejtettem.....gondolom a gyorsan beküldöm még októberi dátummal akkor jó lehet? Egyáltalán kell ezt most küldeni, mert annyi minden változik, hogy ebben sem vagyok biztos...….
Üdv: Mónika!
Üzenetek: 1
Témák: 0
Értékelés:
0
Sziasztok,
KATÁ-s AAM vállalkozó vagyok és az alábbi témában szeretném a segítségeteket kérni.
2020 novemberében el fogom érni a 12 millió Ft értékhatárt és a további számlák teljesítését már 2021-re fogom kiállítani, hogy annak adózása a 2021 évet terhelje. Kérdésem, hogy ezen számlák esetében is AAM számlát állíthatok ki vagy ÁFA köteles.
Válaszotokat előre is köszönöm,
rainbow
Értékelés:
6
Tündi!
Nem az a fontos, hogy a KATÁ-s ilyen tevékenységből bevételt szerez, hanem, hogy 2020.03.01-je előtt a tevékenységei körébe be lett jelentve. Nincs benne logika!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 208
Témák: 9
Értékelés:
0
Sziasztok !
Katásokkal kapcsolatban Ti is tapasztaltátok, hogy a NAV folyószámlán olyannak is jóváírták a KATA fizetési kötelezttséget, akinek a tevékenységi köre nem indokolta ? A törvénybe nincs olyan tevékenségi kör a cégnek amire jár a kedvezmény....
Én még a Covid elején felhitam a NAV-ot , de akkor még Ők se tudtak rá magyarázatot adni, csak valami olyasmit mondot a hölgy , hogy ezt a rendszer automatikusan irja jóvá .... Van nektek is ilyen cégetek ? Köszi
" A könyvelő a modern világ sámánja..."
Értékelés:
6
2020-08-18, 15:19
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2020-08-18, 15:20. Szerkesztette: thekla.)
Marcsi!
A bújtatott munkaviszony rájuk is vonatkozik. Ha munkaviszonyban dolgoznak 15% szja-t kell fizetni, KATÁ-nál csak a 25,000 Ft van. Havi bruttó 167,000 Ft felett már megéri katázni. Szerintem ezt ők is pontosan tudják, nem lennének vállalkozók, ha munkaviszonyban ugyanannyit vagy többet kapnának adózva!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
13
Kedves Csilla,Kedves Tamás!
Igen én is így gondolom ahogyan ti ,de van egy pár agyas nyugdíjas KATA-s vállalkozó ismerősöm akik nem akarják megérteni,hogy a törvény rájuk is vonatkozik.
Folyamatosan a bújtatott munkaviszonyra hivatkoznak,hogy ez náluk nem is állhat fenn,mert hisz a 3milla az egy garantált bér plusz munkaadó ktg,ők már nem lennének biztosítottak semmilyen formában ha ott maradtak volna munkaviszonyban vagy megbízással.
A törvény jövőre csenget őket miért büntetik ezzel,szóval ezt minden hónapban meghallgatom, már nincs is kedvem talizni velük.
Parragh urat kellene bokán rúgni mondom mindig.
Szóval ezért térek vissza mindig ehhez a kérdéshez,de tudjátok a szívem mélyén nekik adok igazat,mindig azt halljuk a nyugdíjasok megoldják a munkaerő hiányt"lásd közérdekű nyug.szöv."stb...
Köszi a válaszokat,remélem a kamara is megkapirgálja ezt a kérdést,mondtam lehet nekik panaszkodni
Pmarcsi
Értékelés:
6
Marcsi!
A nyugdíjas KATÁ-s csak annyiban más, hogy 25,000 ft-t kell fizetnie. Eddig sem volt kiemelten kezelve ez a kör! A módosítások oka náluk ugyanúgy fennáll. Szerintem rájuk is vonatkozik minden változás!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 591
Témák: 2
Értékelés:
1
Kedves Marcsi!
Véleményem szerint, mivel a nyugdíjasokat sehol nem említik külön a változásokban (legalább is én nem vettem észre ilyet), úgy vélem, hogy minden katásra vonatkoznak a változások, nyugdíjtól függetlenül.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Értékelés:
13
Placebo köszönöm a segítséget!
Ezt olvastam most,válasz nem kapok sehol arra,hogy a nyugdíjas KATA vállalkozókat is érinti,dilemma számukra!!!
Szerintetek???
A katások harmadát érintheti a szigorítás
Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. augusztus 13.
Címkék: kata 2021, kata szigorítása, kata-szigorítás
Rovat: Adó
Idézet:Aki elhagyná a katát, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket érdemes figyelembe vennie.
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
Fontos változás jön a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózók életében, ugyanis az Országgyűlés által megszavazott törvénymódosítás értelmében 2021. január 1-jétől amennyiben egy katás vállalkozó ugyanattól a cégtől egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert, a határösszeg fölötti rész után 40 százalékos külön adót kell bevallania és megfizetnie a megbízó cégnek. Emellett megszűnik a kettős katázás is, tehát ugyanaz a személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó.
„Katás ügyfeleink adatait megvizsgálva úgy látjuk, hogy a vállalkozók harmadát érintheti a változás: a szigorúbb szabályokat alkalmazva, 17 százalékuk esetében az adó körülbelül 400-800 ezer forint körüli összeggel emelkedhet, további 15 százalékuknak pedig meg kell fontolnia, hogy más megoldást keressen, mivel milliós nagyságrendű, akár 3 millió forint is lehet a plusz teher” – mondta Kökény Roland, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.
A kisadózóknak át kell gondolniuk, hogy eddigi működésüket hogyan tudják folytatni a jövő évtől. „Nincs egy általánosan bevált megoldás arra vonatkozóan, hogy milyen adózás lesz megfelelő a megváltozott szabályok miatt, azonban a lentebb felsorolt szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala előtt. Ha ezek alapján mégis adózási forma váltására kerülne sor, akkor opció lehet az átalányadó és a normál tételes költségelszámolás, de akár az egyéni vállalkozás melletti cégalapítás is szóba jöhet” – foglalta össze a tudnivalókat Szilágyi Anita, a K&H szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója.
Milyen értékben számlázunk?
Először meg kell nézni, hogy milyen értékben számlázunk. Aki továbbra sem számláz 3 millió forint felett partnerének, annak a jövőben is megfelelő adózási formát jelent a kata.
Kinek számlázunk?
Azt is érdemes átgondolni, hogy kinek számlázunk, ugyanis a szabályoknak megfelelően a kapcsolt vállalkozás felé benyújtott számla után értékhatártól függetlenül 40 százalékos plusz adót kell fizetnie a számla befogadójának. Ilyen kapcsolt vállalkozási viszony jellemzően többségi tulajdon vagy szavazattöbbség, meghatározó befolyásgyakorlás, illetve közös ügyvezetés esetén állhat fenn.
Külföldre vagy belföldre számlázunk?
Ha belföldi partnernek egy évben 3 millió forintnál magasabb összeget számlázunk, akkor a 40 százalékos adó a céget terheli. Külföldi vállalkozástól származó, 3 millió forintot meghaladó éves bevétel esetén viszont a plusz 40 százalékos többletet a kisadózónak kell fizetnie.
Van-e főállásunk?
Nem mindegy, hogy a tevékenységet fő- vagy mellékállásban végezzük, ugyanis főállás mellett nem kötelező járulékot fizetni sem az egyéni vállalkozásban, sem a cégben.
Mekkora elszámolható költséggel rendelkezünk?
A mérlegelés során érdemes megvizsgálni az elszámolható költségek mennyiségét, illetve azt, hogy milyen kedvezményekkel tud élni a vállalkozó, mivel ezek a tényezők is befolyásolhatják a váltást. Az elérhető szociális, családi vagy foglalkoztatott munkaerő kapcsán elérhető kedvezmények megismeréséhez célszerű bérszámfejtő segítségét kérni.
|