A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Őstermelők szochója
#1
Igen. Az őstermelő csoporton belül kistermelő akinek a bevétele a 8 millió -t (támogatás nélkül ) nem haladja meg.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!
 Nem biztosított őstermelő a nem biztosított kistermelő is?
Tehát minden kistermelő őstermelő, de nem minden őstermelő kistermelő[Kép: huh.png] ugye??
Válasz idézéssel
#3
Ibcsi!
Lehet, megtaláltad a megoldást. :-) A bemásolt és a hivatkozott nav info füzet alapján osztom a
véleményed.
Válasz idézéssel
#4
Most talán " megvilágosodtam" Smile   , olvassátok el   a   2019.01.25-i információs  füzetben
ami a  Mg.i őstermelők  adózási szabályairól szól,  az utolsó bekezdést. 
Nem tudom ide másolni, de azt hiszem ebben benne van ami minket foglalkoztat.

Tehát a biztosított kistermelő  és a nem biztosított őstermelő majd az szja  előleg  megfizetésével egyidejűleg számol el és fizeti meg.
Majd a tárgyévi szja bevallásában  számolja el az előlegként megfizetett adó és a különbözetet akkor fizeti meg vagy a túlfizetésről rendelkezni

Ezt én úgy értelmezem hogy  a fenti két csoport nem ad év közben bevallást a szoc.hj-ról , csak számol és fizet előleget.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#5
Az egyik fórumon azt írja valaki hogy a NAV szóbeli ígéretet tett arra, hogy még ebben a hónapban tájékoztatót ad ki a témában.  Bízzunk benne hogy így lesz, s érthetően, világosan le lesz írva, kinek mi után kell fizetni és  kinek kell 1958-at adni. 
Mindenesetre érdekes, hogy amikor a média tele van azzal hogy mindenkinek a NAV csinálja az SZJA bevallását, erről a témáról hallgatnak.
Pedig nem kevés embert érint, jó lett volna előre hallani róla.
Válasz idézéssel
#6
Ebben a szakértői válaszban végre van logika. Én  a kistermelőnek csak az előző évi árbevétel 20%-a után vallottam az eba-t és nyubát mint eddig, szochot nem,... gondoltam, ha kitisztul legfeljebb önellenőrzök. A máshol biztosított, vagy nyugdíjas ősinek pedig semmit nem adtam be. Bennem is felmerült kérdés: a kapott támogatás is szocho alap?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#7
Jaaaajjjj! És akkor most mi az igazság???
Válasz idézéssel
#8
Tisztelt Adózóna! Vannak családi gazdálkodó ügyfeleim, akiknél 16 éven aluliak a tagok. Most az új szocho törvény miatt kell-e nekik nullás 58-as bevallás és ha igen, akkor a bevallás első oldalán hogyan tudok helyesen X-elni, amikor a bevallás azt kéri, hogy kinek adom be? Ha azt jelölöm, hogy járulékfizetésre nem kötelezett, akkor hibát jelez, márpedig a gyerekek után nem fizetnek járulékot, amíg nem töltik be a 16 évet. Várom mielőbbi válaszukat! Köszönöm segítő válaszukat. Tünde

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
Tisztelt Olvasónk!
A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 22. §-a szakasz valóban kivételek megnevezés nélkül kimondja, hogy a mezőgazdasági őstermelő az adót negyedévente állapítja meg, és az Art. rendelkezései szerinti adattartalommal, a negyedévet követő hónap 12-éig elektronikus úton vallja be és fizeti meg.
A törvény 27. szakasza, azonban ezt úgy enyhíti, hogy a 7. § (2)-(3) bekezdés szerinti őstermelőnek az adót (adóelőleget) a személyi jövedelemadó, a személyi jövedelemadó-előleg megfizetésével egyidejűleg kell megállapítania és fizetnie és a tárgyévre vonatkozó SZJA bevallásban kell az előlegként megfizetett adót elszámolni, az adóbevallás benyújtásának határidejéig a különbözetet megfizetni, illetve a túlfizetésként mutatkozó különbözet összegéről rendelkezni.
A Szocho. törvény (2) és (3) bekezdése hatálya alá azok az őstermelők tartoznak, akik a Tbj. 30/A. § (2) bekezdése szerint kötelezettek járulék fizetésére, azaz kistermelőnek minősülnek, mert előző évi őstermelői tevékenységből származó bevételük nem érte el a 8 millió forintot.
Mindezek alapján a kistermelőnek minősülő biztosított őstermelőnek, aki nem vállalta magasabb alap után a járulékok megfizetését, illetve nem minősül kezdőnek a negyedéves bevallásában nem köteles számot adni a szociális hozzájárulási adóról, illetve a nem biztosított kistermelőnek nem kell negyedéves bevallást benyújtania.
A jogszabály értelmében kistermelőnek nem minősülő őstermelő viszont – függetlenül attól, hogy biztosított vagy sem – a szociális hozzájárulási adó bevallására kötelezett.

Üdvözlettel:
Széles Imre
tb-szaké


Az utolsó előtti mondatban a lényeg (ami a témánkat illeti) És ez is  adózónás cikk. Csak ekkora a káosz. Angry
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!

Az adózónán a szakértő úgy nyilatkozott, hogy a nem biztosítottnak is be kell adni 0-san az 58-ast, bevételtől függetlenül
( a szocho. tekintetében) , hiszen ez egy előleg és nem tudhatja, hogy év végére hol áll meg a bevétele. De azért ez egy őrület....
Válasz idézéssel
#10
https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgal...I6KTLjJRTE
Válasz idézéssel
#11
Már nem is működik az ügyfélkapu, 3 db-ot tudtam elküldeni az 58-asból. Mi lesz itt még ma??
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Egy másik fórumon azt olvastam, hogy a NAV a feltett kérdésre, ebben a témában azt válaszolt: minden Őstermelőnek
be kell adni az 58-ast, akár 0 adattal is. Tehát még a 600.000,-Ft-ot el nem érőnek is. Szerintem van egy csomó ilyen nagyon pici akinek még ügyfélkapuja sincs!
Üdv. Ildi
Válasz idézéssel
#13
Hello!
Várjatok holnapig mert vannak nem egyértelmü dolgok,hátha lesz valami nav íromány

https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/..._be_UIO5YT

A nem biztositott őstermelő is fizet szochot a régi tv szerint nem de az újban már nincs kivétel csak a kiegészitő tevk. ev,társas vállalkozó

Hello!
2018-ra:
2.3.  A magánszemélyt terhelő 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás
 
A belföldi magánszemély az adóévben megszerzett   - vállalkozásból kivont jövedelem,5  - értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem,6 - osztalékból, vállalkozói osztalékalapból,7 - árfolyamnyereségből származó jövedelem,8 után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet mindaddig, amíg a biztosítási jogviszonyában a Tbj. 19. § (3) bekezdése alapján megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék9, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény10 9. § (1) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék11, a Tbj. 36-37. §-a és 39. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék12 (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási járulék), valamint az előzőekben meghatározott jövedelmek után megfizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben nem éri el a négyszázötvenezer forintot (a továbbiakban: hozzájárulás-fizetési felső határ). 
 
az eho nem számit bele

Hello!
Szerintem be mivel alanya a szochonak de nem keletkezik adókötelezettsége és a NY nyomtatványt 58-ra nem adható be igy 0-as be kell adni.
Válasz idézéssel
#14
Köszi a választ.
Kérdésre volt választ amit idéztem, nem tudom itt megírhatom-e?
(MP. a rövidítése) Igen én is úgy gondoltam, hogy most a kettőnek semmi köze egymáshoz. Illetve  talán csak annyi, hogy aki járulékot fizet (biztosított), az a járulékalappal csökkentheti a szocho alapot.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
 Szerintem nem 2018-ra nézzük.
A 1958-at ha nem biztosított a kistermelő ( nincs szocho fizetési kötelezettsége) 0-an is be kell adni? Ha kitöltöm a nem biztosított őstermelőre vonatkozóan és a szochot 0-val kitöltöm nem jelez hibát, csak nem egyértelmű nekem,hogy be kell-e küldeni?
Válasz idézéssel
#16
Bocs, ha kicsit összezavartan kérdeztem.
A kérdés első része az a 2019-re a 1958-as bevallás miatt , a második a 2018-as szja bevallás.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#17
Hello!
Most melyik évre nézzük a nem biztositott őstermelőt,a  kérdés első része is 2018-ra vonatkozik?
Válasz idézéssel
#18
Ibcsi!
Az egyéni vállalkozóként fizetendő 14 %-os EHO beszámít a 450 ezres korlátba, viszont az őstermelőként fizetendő 19,5 % nem, azt a 09-es lap 294. sorában kell feltüntetni. Nem tudom, hogy milyen szaklapból idéztél, viszont 2019-től az új szoc.hó már a megszűnt EHO kötelezettség helyett van, emiatt nincs köze a járulékfizetéshez, éppen emiatt van, hogy a nem biztosított őstermelőnek is kell fizetnie.
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!
Tudtok már valamit, hogy a nem  biztosított őstermelők szocho bevallásával mi a helyzet??
Ezt a választ találtam az egyik szaklapon, az utolsó bekezdést nem igazán értem???

A szociális hozzájárulás alapja:
 
-          nem biztosított őstermelő (nem kistermelő): összevont adóalapba tartozó jövedelem után 19,5 százalék szocho
-          Átalányadózó: átalányban megállapított jövedelemének 75 százaléka után fizet 19,5 százalék szocho-t
-          Tételes költségelszámoló (nemleges nyilatkozat): bevétel 4 százaléka után fizet 19,5 százalék szocho-t
-          A nemleges nyilatkozatot nem tett tételes költségelszámoló kistermelő: összevont adóalapba tartozó jövedelme után fizet szocho-t
 
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.) 454. § (6) bekezdés d) pontja arról rendelkezik, hogy a szociális hozzájárulási adónak nem alanya a mezőgazdasági őstermelő, akinek a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény alapján nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége.
 
Ez annyit jelent, hogy a nyugdíjas illetve a kiegészítő tevékenységet folytató (másodállású) tagoknak nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége, az előzőekben leírtakhoz igazodva. Ha nincs járulékfizetési kötelezettség, akkor szochó fizetési kötelezettség sem létezik.


Egy kérdés a 2018-s  őstermelő  szja  bevallásával kapcsolatban.

Munkaviszonyos őstermelő, tételesen számol el a bevételével szemben ( 4 mill feletti)  , az összevont adóalapba tartozó jövedelem után 19,5 % eü. hj. kell fizetni.(2018szja)
Szerintetek a 450 e  összeg határba ez beszámít??? ( Buta kérdés, de már belezavartam magam)
+ Még ez egyéni vállalkozó is, akinek  ez alapján is van 14 % eho fizetése.
Elég magas a havi munkabére ezért már majdnem  kimeriti a 3+4 % ebj. levonás a 450 e.
Ezért elég nagy összeg az amit  ha beszámítana a 14% és a 19,5 %-os eü. , nem kellene megfizetnie.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#20
Hello!
Biztosított őstermelő de más a bíztositott kistermelő is.
Biztositott őstermelő: a kezdő meg a 8M feletti:adóalapba tartozó jövedelem de legalább a minbér,napokra a minbér 30-ad része ez a szochó,de a szochó alapot csökkenteni a kell a TB járulék alappal
Nem biztositott őstermelő:adóalapba tartozó jövedelem ha van,az átalányadózó mezőgazdasági kistermelő által e tevékenysége alapján szerzett jövedelmének 75 százaléka, a tételes költségelszámolást választó, nemleges nyilatkozatot benyújtó őstermelő bevételének 4 százaléka,itt nincs a minbér utáni legalább szochó,járulékot nem fizet nem biztositott
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok

Akkor most a biztosított őstermelő ( az aki főállásban biztosított?) fizet szochóként a min.bér 30ad része után?
A nem biztosított őstermelő ( akinek van főállása és amellett őstermelő?) Ő pedig fizet járulékot is meg szochót is?
Válasz idézéssel
#22
Hello!
Igen ugy lesz,figyelni kell hogy biztositott-e a kistermelő ha igen akkor ha nem telsej a hónap akkor minimum a minbér 30-ad része naponta de ha nem biztositott a kistermelő akkor nincs minimum a minbér 30-ad része naponta ez lesz a szocho ,meg fizeti a járulékot ahogy írtad.
Válasz idézéssel
#23
Állítólag felraknak majd egy tájékoztatót a NAV honlapjára 12-ig.
Válasz idézéssel
#24
Nekem a mezőgazdasági kistermelővel kapcsolatban kérdés, 2018-ra élt a nemleges nyilatkozattal /támogatások nélküli bevétele 4 milla alatt volt/ ez esetben azt olvasom, hogy a bevételének 4%-a  de legalább a minimálbér 30-cad részének 19,5%-a???? Plusz amit eddig is fizetett az előző évi bevétel 20%-ának a 4% eba + 10% nyuba????
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!
De jó, hogy foglalkoztok a témával én is elkezdtem kutakodni, mert van egy közös őstermelős rokon (szerencsére csak ez az egy), de itt is meg kell oldani a bevallásokat!
Sehol nem találtam összefoglalót, hogy akkor kinek mikor és mit kell beadni, de én úgy értelmeztem, hogy aki nem főállású őstermelő (mert neki eddig is kellett 58-ast beadni) hanem munkaviszony melletti őstermelő, neki is kell 58-as, és meg szochót is kell fizetnie? Akinél nem éri el a bevétel a 600.000,-Ft-ot ott is lesz szocho?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég