A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
családi adókedvezmény
#1
Szia Harakiri!
Az erederit ismételd meg ismételt önellenőrzésként és az önelleneőrzési mellékletben + 10-es szerepeltess és ha nem is vallasz de számolj pótlékot.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok!

Áprilisban született gyerek akinek a bevallás után kaptam meg az adatait, ezért önellenőrzést csináltam családi kedvezmény miatt áprilisra.
Ám kiderült, hogy nem jogosult a kedvezményre /nem mondta, hogy a feleség az igénybevevője a kedvezménynek/
Most ismételt önellenőrzést kell csinálnom... no de mit önellenőrzök???? Az eredetit vagy az önellenőrzést???
Bár az  eredetit nem is tudom, hiszen az jó volt és nincs megváltozott adat???
Ha az önellenőrzést ahol a kötelezettség különbözet mínusz 10 volt a most plusz 20 lesz??    195. sor
Már tisztára elkeveredtem, tudja valaki mit, hogyan?

Harakiri
Válasz idézéssel
#3
Nem könyvelő az illető, csak foglalkozik bevallások elkészitésével mint müszaki egyetemet végzett.....  Angry Big Grin Köszönöm szépen a válaszod. Én is igy tudtam, de nem vitatkoztam vele, nem az én saram  Wink
Válasz idézéssel
#4
Régebben az élettárs nem vehette igénybe a kedvezményt évközben,pár éve ha tudja igazolni 2 féle képpen valamelyikkel akkor tudja év közben is de ez nem választás kérdése nem tudom miért mondta a könyvelő.
Válasz idézéssel
#5
Nem szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Ezért a bonyodalom.

Közjegyzői okirat sincs.
Válasz idézéssel
#6
Ekkor lehet év közben is:
A Cst. szerint, hogy a családi pótlékra jogosult a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja . A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a gyermek vér szerinti szülőjével együtt élő élettárs jogosult a családi pótlékra, akkor a családi kedvezmény szempontjából is jogosultnak minősül, így azt már év közben is érvényesítheti

ha ezek nincsenek akkor év végén megoszhatja az élettársal,nem kell neki visszafizetni.
Válasz idézéssel
#7
Van egy pár akik élettársak, de nem bejegyzett. 
Az anyuka közös gyermeküket megszülte 2016-ban, adóbevallásában még ő igénybe tudta venni a családi kedvezményt, mert volt munkaviszonya. 

2017-ben aki készitette navos állásfoglalást kért: májusig beküldendő bevallásban igénybe vehetik, de havonta nem. Erről szóban tájékoztatva is lettek a szülők.
Sajnos nem tudom, az apuka a munkahelyén mikor igényelte, hogy havonta vegyék figyelembe a kedvezményt, 17-től vagy 18-tól. Persze a májusig készülő bevallásban igénybe volt véve a családi kedvezményt (az más kérdés, hogy a munkáltatói igazolás is tartalmazta, gondolom ezt egy ellenőrzés szúrná ki)

2019-ben az anyuka megszülte a második közös gyermeküket. Aki késziti nekik az adóbevallásukat, mondta, hogy a nav honlapján két egymásnak ellentmondó tájékoztatót talált erre az esetre. Az egyik szerint az apa is igénybeveheti a családi kedvezményt, mig a másik szerint csak akkor, ha bejegyzett élettársak és felhivta a figyelmüket, hogy havonta nem vehetnék igénybe a kedvezményt. Rájuk bízta, döntsék el, melyiket választják.

Ha jól emlékszem, 2018-tól él ez a tv, előtte nem volt kikötés az élettársi bejegyzés.
Érdekelne a véleményetek, hogy 2019-ben az apa a bevallásában figyelmebe veheti e családi kedvezményt, vagy visszafizetési kötelezettsége lenne? És érdekelne, hogy előző években mi volt a helyzet.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Válasz idézéssel
#8
Köszönöm!
Igen van Smile
Válasz idézéssel
#9
Szia!

Igen, visszaigényelheti (természetesen a fennálló szabályok figyelembevételével: van a levont, megfizetett járulékról igazolás).
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Kicsit szétcsúsztam...
Mv. októbertől áll munkaviszonyba, előtte nem volt semmilyen jövedeleme. Év közben nem kérte a családi kedvezményt.
Bruttó bére 489.114,- levont szja 73.367,-, levont járulékok 83.151,-

Minden hónapban jogosult volt csp-ra 1 gyerek után, tehát a 73.367,- forintot teljes egészébe visszaigényelhetem neki. De a járulék kedvezményt is figyelembe vehetem neki? Tehát 10. hótól dolgozott, de jogosult volt 12 hónapban 10.000,- forintra....így megkaphatja a 120.000,- forintot?

Köszönöm!
Válasz idézéssel
#11
A 12 havit igénybe veheti.
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!

Adott egy apuka aki 1 gyermek után veszi igénybe a családi kedvezményt, viszont nem dolgozta végig az évet, csak 5 hónapot .
A kedvezmény egész évre járna, ilyenkor ugye nem csak az 5 havit veheti igénybe ami a munkáltatói igazolásán szerepel, hanem a 12 havit, és így visszaigényelheti a 7 havi " fel nem használt" kedvezményt?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég