A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
családi adókedvezmény
#1
Nem könyvelő az illető, csak foglalkozik bevallások elkészitésével mint müszaki egyetemet végzett.....  Angry Big Grin Köszönöm szépen a válaszod. Én is igy tudtam, de nem vitatkoztam vele, nem az én saram  Wink
Válasz idézéssel
#2
Régebben az élettárs nem vehette igénybe a kedvezményt évközben,pár éve ha tudja igazolni 2 féle képpen valamelyikkel akkor tudja év közben is de ez nem választás kérdése nem tudom miért mondta a könyvelő.
Figyelem!!!Alarmstufe Rot!!Csak szólnék ezzel a Felföldi Könyvelőiroda Szombathely -el nehogy valaki szóba álljon sunyi,pénzsovár társaság.Ez Veszélyes!!!
Válasz idézéssel
#3
Nem szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Ezért a bonyodalom.

Közjegyzői okirat sincs.
Válasz idézéssel
#4
Ekkor lehet év közben is:
A Cst. szerint, hogy a családi pótlékra jogosult a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja . A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a gyermek vér szerinti szülőjével együtt élő élettárs jogosult a családi pótlékra, akkor a családi kedvezmény szempontjából is jogosultnak minősül, így azt már év közben is érvényesítheti

ha ezek nincsenek akkor év végén megoszhatja az élettársal,nem kell neki visszafizetni.
Figyelem!!!Alarmstufe Rot!!Csak szólnék ezzel a Felföldi Könyvelőiroda Szombathely -el nehogy valaki szóba álljon sunyi,pénzsovár társaság.Ez Veszélyes!!!
Válasz idézéssel
#5
Van egy pár akik élettársak, de nem bejegyzett. 
Az anyuka közös gyermeküket megszülte 2016-ban, adóbevallásában még ő igénybe tudta venni a családi kedvezményt, mert volt munkaviszonya. 

2017-ben aki készitette navos állásfoglalást kért: májusig beküldendő bevallásban igénybe vehetik, de havonta nem. Erről szóban tájékoztatva is lettek a szülők.
Sajnos nem tudom, az apuka a munkahelyén mikor igényelte, hogy havonta vegyék figyelembe a kedvezményt, 17-től vagy 18-tól. Persze a májusig készülő bevallásban igénybe volt véve a családi kedvezményt (az más kérdés, hogy a munkáltatói igazolás is tartalmazta, gondolom ezt egy ellenőrzés szúrná ki)

2019-ben az anyuka megszülte a második közös gyermeküket. Aki késziti nekik az adóbevallásukat, mondta, hogy a nav honlapján két egymásnak ellentmondó tájékoztatót talált erre az esetre. Az egyik szerint az apa is igénybeveheti a családi kedvezményt, mig a másik szerint csak akkor, ha bejegyzett élettársak és felhivta a figyelmüket, hogy havonta nem vehetnék igénybe a kedvezményt. Rájuk bízta, döntsék el, melyiket választják.

Ha jól emlékszem, 2018-tól él ez a tv, előtte nem volt kikötés az élettársi bejegyzés.
Érdekelne a véleményetek, hogy 2019-ben az apa a bevallásában figyelmebe veheti e családi kedvezményt, vagy visszafizetési kötelezettsége lenne? És érdekelne, hogy előző években mi volt a helyzet.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Válasz idézéssel
#6
Köszönöm!
Igen van Smile
Válasz idézéssel
#7
Szia!

Igen, visszaigényelheti (természetesen a fennálló szabályok figyelembevételével: van a levont, megfizetett járulékról igazolás).
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!
Kicsit szétcsúsztam...
Mv. októbertől áll munkaviszonyba, előtte nem volt semmilyen jövedeleme. Év közben nem kérte a családi kedvezményt.
Bruttó bére 489.114,- levont szja 73.367,-, levont járulékok 83.151,-

Minden hónapban jogosult volt csp-ra 1 gyerek után, tehát a 73.367,- forintot teljes egészébe visszaigényelhetem neki. De a járulék kedvezményt is figyelembe vehetem neki? Tehát 10. hótól dolgozott, de jogosult volt 12 hónapban 10.000,- forintra....így megkaphatja a 120.000,- forintot?

Köszönöm!
Válasz idézéssel
#9
A 12 havit igénybe veheti.
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!

Adott egy apuka aki 1 gyermek után veszi igénybe a családi kedvezményt, viszont nem dolgozta végig az évet, csak 5 hónapot .
A kedvezmény egész évre járna, ilyenkor ugye nem csak az 5 havit veheti igénybe ami a munkáltatói igazolásán szerepel, hanem a 12 havit, és így visszaigényelheti a 7 havi " fel nem használt" kedvezményt?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég