A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nyílt végű pénzügyi lízing
#1
Szia Marcsi!

Köszi szépen!

Itt annyi a csavar, hogy egyéni vállalkozóról van szó és magánszemélyként venné meg. Mint vállalkozó(lízingbe vevő) kijelőlhet harmadik személyt, mint vevő. Ebben az esetben saját magát jelölné ki. És itt álltam meg, mert nem vagyok biztos, hogy a NAV nem minősíti e át. Vagy jelölje ki a lányát és akkor biztos nem bántják.
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#2
Nándi!

Ezt olvastad,

faügyek személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor
  • adozona.hu
2020.03.01., 06:32 Frissítve: 2020.02.29., 22:27 1


Személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor felmerülő fontos áfakérdésekről érdeklődött olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.
hirdetés
Kft. személygépkocsit lízingel, nyílt végű lízing keretében. A futamidő végén maradványértéken megvásárolja az eszközt. Az áfa nem levonható termékbeszerzés miatt. Tekintve, hogy számvitelileg az eszköz aktiválása már megtörtént a futamidő elején, így a futamidő végén kiszámlázott maradványérték nettó értékével a fennálló hiteltartozást vezetik ki. A le nem vonható áfa és a lezárási díj egyéb ráfordításként/költségként számolandó el? Tekintve, hogy a futamidő elején csak a számviteli törvény miatt történt tárgyieszköz-aktiválás, az áfatörvény szerint viszont csak a futamidő végén, így egy, a maradványértéken történő vásárlást követően áfamentesen értékesített eszköz miatt (a figyelési időszakra tekintettel) a korábban levont áfát nem szükséges módosítani? – kérdezte olvasónk.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:  
A kérdésben megfogalmazottak szerint valójában két ügyletről van szó, egyrészt nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban bérlet, használat történik, majd a lízingbevevő maradványértéken megvásárolja az eszközt. (Hangsúlyozandó, hogy nyílt végű lízingnél a felek szándékának nem a személygépkocsi beszerzésére kellett irányulnia, a vétel a futamidő végén csupán opció.)
Az első esetben az áthárított áfa jelen szabályok szerint 50 százalékos arányban levonható [áfatörvény 124. § (4) bekezdés b) pont], arra nem vonatkozik teljes levonási tiltás, mint a beszerzésnél. A maradványérték megszerzése elkülönült ügylet, ekkor történik termékbeszerzés, melyre az áfatörvény 124. paragrafus (1) bekezdésének d) pontja vonatkozik.
A le nem vonható áfára vonatkozó kérdésre rátérve: mivel nyílt végű lízingről beszélünk, aktiváláskor nem volt lehetőség az áfa bekerülési értékként való könyvelésére, mivel a lízingdíj havonta merült fel, az aktiválást követően. Így az ehhez kapcsolódó le nem vont áfa mindenképp egyéb ráfordítás lesz, illetve a feltételek fennállása esetén levonható.
Más a helyzet, ha a le nem vonható áfa a második lépésnél merül fel: a személygépkocsi immár a kft. tulajdona, termékbeszerzés történik. A szakmai gyakorlat szerint a bruttó értéket ráaktiválják a meglévő eszközre, így a le nem vont áfa ez esetben nem egyéb ráfordítás, hanem a bekerülési érték része.
Végül az értékesítést érintően az eszköz a 87. paragrafus b) pontja alapján adómentesen megvehető: a nyílt végű lízing áfáját ez a mozzanat már nem érinti, nincs szükség emiatt korrekcióra.
Fentieket egy, az interneten is fellelhető, a NAV által kibocsátott tájékoztatás is megerősíti.
Az adóhatósághoz érkezett beadványban közöltek szerint egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing keretében szerzett be egy személygépkocsit, amelyet a futamidő vége előtt maradványértéken megvásárolt. A kérdés arra irányult, hogy a bank által áthárított, a személygépjármű-beszerzést terhelő előzetesen felszámított adót a társaság levonásba helyezheti-e, továbbá harmadik félnek történő továbbértékesítés okán meg kell-e állapítania a társaságnak fizetendő adót.
A gépjármű maradványértéken történő beszerzése, a pénzügyi lízingtől elkülönülten, önálló ügyletként ítélendő meg áfaszempontból. A beszerzés során a személygépkocsi ellenértékeként csak a maradványértéket kell figyelembe venni, a nyílt végű lízingért mint szolgáltatásért fizetett összeget nem. A beszerzést illetően nem releváns, hogy a lízing időszakában a lízingdíjak áfa tartalma milyen mértékben került levonásra.
Az áfatörvény 87. paragrafusának b) pontja kimondja, hogy mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és a 125. paragrafus szerint nem vonható le.
Az áfatörvény idézett rendelkezése alapján az adómentesség abban az esetben alkalmazható, ha a termékhez (annak beszerzéséhez) kapcsolódott ugyan előzetesen felszámított adó, azonban azt az adóalany az áfatörvény 124-125. paragrafusai alapján nem helyezhette levonásba.
Tekintettel arra, hogy a beadványban jelzett esetben a bank által áthárított, személygépkocsi-beszerzést terhelő előzetesen felszámított adó az áfatörvény 124. paragrafusának d) pontja alapján nem helyezhető levonásba – és a kérdéses esetben az adólevonási jog korlátozása alóli, az áfatörvény 125. paragrafusában meghatározott kivételek vélelmezhetően nem alkalmazhatók –, teljesül az áfatörvény 87. paragrafusának b) pontjában meghatározott feltétel, mely szerint a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó az áfatörvény 124. és 125. paragrafusai szerint nem vonható le. Ez azt jelenti, hogy a beadványban vázolt esetben a személygépkocsi értékesítése az áfatörvény 87. paragrafusának b) pontja értelmében mentes az adó alól.
Az adóhatóság megjegyzi, hogy ha a felek valódi ügyleti akarata nem a személygépkocsi időleges használatára (nyílt végű lízingjére) irányult, hanem a futamidő lejártával a lízingbe vevő tulajdonszerzését kívánták biztosítani zárt végű lízing keretében, úgy az állami adó- és vámhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 1. paragrafusának (7) bekezdésében foglaltak szerint járhat el, amely törvényhely kimondja, hogy "a szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni".
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#3
Senki nem tud segíteni?  Sad
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#4
SZiasztok!

Egyéni vállalkozónak lejár a lízing, mint magánszemély megvenné az autót.
Mivel az Áfa levonásra került menetközben, felmerült bennem, hogy a NAV visszamenőleg nem minősítheti át ilyenkor beszerzésnek? Személyautóról van szó, szóvel nem lenne jó visszafizetni az áfát.  Tongue
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#5
Köszönöm szépen. Sokat segítettél. További szép napot kívánok. Smile
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Nem volt ilyenem ezt találtam róla:

Ezen helyesbítő számla alapján kerül kivezetésre az eszköz, úgy hogy a helyesbítő számla összegét a tárgyi eszköz bruttó értékét módosító tételként kell elszámolni a kötelezettséggel szemben. Ezek után a tárgyi eszköz értékcsökkenését át kell vezetni a tárgyi eszköz bruttó értéke számlára. Ha a bruttó érték számlaegyenlege az átvezetés után tartozik egyenlegű, akkor az egyenleget terven felüli értékcsökkenésként, ha követel egyenlegű, akkor a tervszerű értékcsökkenést csökkentő tételként kell elszámolni.
 másik 

A birtokbaadáskor leszámlázott összeg tekintetében a futamidő végén helyesbítő számla kerül kiállításra a lízingcég által, amelyet a bérlőnél tárgyi eszköz bruttó értékét csökkentő tételként kell elszámolni (T4-K1).

Ezt követően a korrigált bruttó érték, illetve az értékcsökkenési számla összevezetésre kerül, de mivel e kettő összege nem egyezik meg, ezért eredményhatása lesz. Attól függően, hogy tartozik-, vagy követel egyenlege lesz, terven felüli értékcsökkenésként vagy terv szerinti értékcsökkenés korrekcióként kerül leírásra.
Válasz idézéssel
#7
Kedves kollégák a segítségeteket kérném nyílt végű pénzügyi lízing lezárásánál nem a cég vette meg az autót nyilatkozat van hogy lemond a cég az elővásárlási jogáról.
Kaptam a lízing cégtől egy mínuszos számviteli bizonylatot  ami megegyezik a még hátralévő lízingdíj összegével,hogyan vezessem ki a hitelt ?
A tárgyi eszközök közül hogyan vezessem ki ?
Köszönöm előre is.?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég