A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA értéke digitális termékek értékesítése esetén
#1
Igen, bocsánat ez lemaradt. Tehát magyorországi székhelyel rendelkező cégem van és az értékesítés globális lesz, tehát nem csak ez EU-ba.

Igen, az elvileg tiszta, hogy ha EU-s cég vásárol tőlem és érvényes EU-s adószámot ad meg, akkor az ÁFA lekerül a végösszegből. De a terméknek milyen ÁFA értéket kell beállítanom? 27%-ot egységesen? Van minden EU-s ország saját ÁFA értékét?

Ami infót eddig találtam én így értelmezem:
Pl. van egy termékem aminek ára 100 Ft + ÁFA

1. Ha cég vagy magán személy vásárol EU-n kívül akkor neki 100 Ft lesz kiszámlázva
2. Ha magánszemély vásárol az EU-ból, vagy magyar cég, akkor neki 100Ft + 27% ÁFA lesz kiszámlázva
3. Ha cég vásárol az EU-ból és érvényes EU-s adószámot ad meg 100Ft lesz kiszámlázva

Ez így jó?

Azt hiszem, hogy ami engem megzavart ez a "A digitális termékek ÁFA-ját a vásárló székhelye szerint kell kalkulálni" B2C ügyfelek esetén. Én ezt úgy értelmezem, hogy ha mondjuk a vásárló magánszemély és pl. francia, akkor a francia ÁFA értéket kell használnom a termékhez ami 100Ft + 20% ÁFA lenne. Vagy ezt csak nem EU-s cégek esetében kell így használni?
Válasz idézéssel
#2
Na most Ön külföldön van bejelentkezve mint vállakozó és magyar cégnek számlázna?Ja nem ha jól olvasom magyar cég lenne az eu lenne számlázva??
Ha magyar kell eu adószám és ez szolgáltatás nyútás ha eu-s cégnek van eu adószáma akkor a cég országa szerint fizeti az áfát vagyis nem kell áfát felszámítani a számlán.
Válasz idézéssel
#3
Főleg az EU-ba történt értékesítés érdekelne. Tehát magyarországi székhellyel rendelkező céggel szeretnék digitális (vásárlás után letölthető) terméket értékesíteni.


A szoftvernél amit használok az EU-s adószám leellenőrzésére az alábbi üzenetet látom:
Idézet:EU VAT laws for digital goods changed on January 1, 2015, affecting B2C transactions only. VAT on digital goods must be calculated based on customer location, and store owners need to collect evidence of this via IP address and Billing Address. 
Dióhéjban: A digitális termékek értékesítése során a magánszemélyekre vonatkozó EU-s ÁFA törvények 2015. Jan. 15-én megváltoztak. A digitális termékek ÁFA-ját a vásárló székhelye szerint kell kalkulálni, és az értékesítőknek ezt IP cím és számlázási cím alapján kell tudni bizonyítani.

Tehát akkor elvileg nem is a 27% ÁFA-t kellene felszámítani, hanem a vásárló országának (székhelyének) az ÁFA értékét?
A válaszokat előre is köszönöm
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég