A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Az a biztos ha megkérdem
#1
Hello!
Talán ez segit:

http://www.adonavigator.hu/letoltes/iran...017_08.pdf
Válasz idézéssel
#2
Köszönöm a válaszod!

Lehet, hogy nem fogalmaztam elég pontosan, de azt szerettem volna kérdezni, hogy mondjuk 2018-ban az általad leírtak szerint  az ev. fejlesztési tartalékot képez. 2019-ben ennek felhasználásával tárgyi eszközöket vásárol. Ezekre écs-t nem lehet elszámolni, ha jól tudom.
A kérdésem, hogy ezekre az eszközökre a 49/B § (6)  d) szerinti kisvállalkozói kedvezményt igénybe lehet-e venni?
Még nem volt ev-nél ilyen fejlesztési tartalékos esetem, ezért "az a biztos ha megkérdem".
Válasz idézéssel
#3
Szia!

Igen, igénybe lehet venni:

A leendő beruházásra fejlesztési tartalékot képezhet az egyéni vállalkozó. [Szja tv. 49/B. § (6) bekezdés f) pontja].

Bevételt csökkentő tételként a bevétel és költség különbségének 50 százalékát, de legfeljebb 500 millió forintot lehet figyelembe venni.
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok!

Egyéni vállalkozó érvényesíthet kisvállalkozói kedvezményt a fejlesztési tartalék felhasználásával vásárolt tárgyi eszközre?
Én azt gondolom, hogy igen, de nem vagyok biztos benne.
Köszönöm előre is a segítséget!
Válasz idézéssel
#5
Monik!

Nem mondom biztosra, de én úgy emlékszem május 20-ig adtam be a 53 bevallást. Igaz nullás volt mindig. Bár az utóbbi időben már megvártuk a NAV bevallás tervezetét. Csak azért gondolom, hogy május 20. a határidő, mert nálam az egyéni KATÁ-s bevételen kívül max. az alkalmazotti jogviszonyból volt bevétele. Ha más is lenne, akkor természetesen nem május 20. lenne a bevallás határideje. Az EV bevallás a KATÁ-s bevallás, a munkaviszony meg a 05.20-i 53-as. De ez már a múlt!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#6
Tamás!
Eddig, ha az ev KATÁ-s volt az szja bevallását is 02.25-ig kellett leadnia.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#7
Harakiri!

Jól értelmezed, az EV 05.20-ig nyújt be bevallást, a KATÁ-nál meg marad a 02.25. Az nem változott, hogy a KATÁ-s egyéni vállalkozó a KATA bevallást 02.25-ig küldi be, a SZJA bevallását meg 05.20-ig, mint magánszemély.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!

Jól értelmeztem, hogy a katások : BT egyéni vállalkozó, bevallási határideje 
február maradt, de egyébként az egyéni vállalkozóé máj. 20-ra változott??
Mintha úgy hallottam volna, ha az sz.j.a bevallásban érintett akkor máj.20  bevallási határidő!

Harakiri
Válasz idézéssel
#9
Hello!
A 09-es sor meg a 50-es sor.
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!

Használt autó kereskedő is  az ügyfelem, különbözet szerinti adózásnál
az Áfa bevallás melyik sorát kell beállítani.
Most futottam bele az elsőbe és jobb a békesség!

Köszi előre is!

Harakiri
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!

Köszönöm Klári, sejtettem. Túl vagyunk rajta, a 7 bejelentést két és fél órát nézték, írtak, nyilatkoztattak, de mivel rendben volt minden, nagyon normálisak voltak.
A mazochisztikus jellemvonás nem alapfeltétele annak, hogy könyvelő legyél. Ugyanakkor hihetetlenül sokat segít.

Kriszta
Válasz idézéssel
#12
Szia Tamás!
Ezt hívom és "Aluljárós könyvvizsálónak". Jó pár évvel ezelőtt volt egyik cégünknbek olyan könyvvizsgálója, akinek a fő adaot (MSZE, MFÖ stb) megadtuk telefonon akkor az ASTORIA aluljáróban 50 e Ft ellenében az ügyvezető kezébe yomta az auditot. Szerintem a januári pénzforgalom alapján el tudod dönteni, hogy mi lett volna a PIE ill AIE és megállapíthatod, hogy jelentős, vagy sem. Én átlépném a problémát egy jegyzőkönyvvel és egy tulajdonosoknak írt levéllel ill  ha szükséges a 29-est önellenőrízném.

Szia Kriszta!

Csak azt kérheti amire a megbízója szólt. Ha ki akarja egészíteni, akkor Neked + idő jár.

Szia Kriszta!
Számlázt ki piaci áron a bérletet Áfa mentesen persze. Kössz egy megállapodást az alapítvánnyal, hogy ez a Te felajánlásod részükre. Kérj erre vonatkozóan év végén egy igazolást is és számold el egyszer A 91-BEN szépen sorban és  a 86-ban évvvégén egyösszegben.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#13
Klári!

Gondoltam rá, de lehet, hogy 2016. évben sem volt elhatárolás, ráadásul a teljes 2017. évi könyvelésért is én felelek. Egyébként elértem ma a könyvelőt. Mikor elmondtam a hibákat gondolván arra, talán van ésszerű magyarázat, lerázott azzal, hogy semmilyen anyagot nem tud küldeni email-be. Sem ide ÁFA analitikát, sem naplót. Pedig azokból kiszedhettem volna ami nekem kell. Egyébként könyvvizsgáló. Lehet olyan, hogy egy könyvvizsgáló elfelejti az elhatárolást? Vagy elnézte a mérleg típusát, mikrogazd. beszámolónak hitte?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok!Volt már EKAER-ellenőrzése valakinek? Összekészítettem a bizonylatokat, amiket kért a NAV, kérhet mást is?
A mazochisztikus jellemvonás nem alapfeltétele annak, hogy könyvelő legyél. Ugyanakkor hihetetlenül sokat segít.

Kriszta
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.
Egy egyéni vállalkozó a vállalkozásában lévő ingatlan egy részét oda szeretné adni egy alapítványnak, akik a hétköznapokon  napi 2 órában ebédet osztanak. Ezt ingyenesen szeretné odaadni.
 
Az ingatlan bérbeadás szerepel a tevékenységi körében, és nem választott rá áfa fizetést.
Van ezzel valami  teendőnk?

Gondolok itt  szja, áfa ,..... 
Elég egy szerződés, hogy ingyenesen  adja bérbe???

Üdv.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#16
Szia Tamás!
Én már több ízben jártam így, hidd el a leggyorsabb, leghatékonysabb ha te magad elkészíted a beszámoló önellenőrzését (ha a küszöbök igénylik) és természetesen a módosított 29-est. Természetesen megfelelő díjazás ellenében. Tapasztalatom szerint, az előző könyvelővel való küzdelem beláthatatlan, eredménytelen és ráadásul a januári tételekben a probléma visszaköszön.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Könyvelés72!

A feljegyzés, mint írtam, megcsinálom, az új ügyvezető, a régi ügyfelem megkapja, de rajta ez nem fog segíteni. A kimenő számláknál mindenképpen van elhatárolás, hiszen január 8-án állították ki. A költségszámlák kifizetése a pénztárból szintén 2018. januárjában történt meg, a számlaszámokra hivatkozva. Tehát az elhatárolásokat nem lehet kikerülni. Nincs számviteli politikám, de nem hiszem, hogy olyan hamar zárna, hogy ezek a számlák ne férnének bele. Tanulság, ha használt autót nem veszünk, mielőtt a szerelőnk nem nézi, úgy céget sem szabad venni, anélkül, hogy egy könyvelő ne ellenőrizze. Csak az a baj, nekem kell megoldást találnom, hogy az új ügyvezető esetleg ne járjon rosszul!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#18
Szia Tamás!

Mindenképpen készíts róla feljegyzést, üv-vel aláíratva. Meg kellene próbálni felvenni a kapcsolatot a régi
könyvelővel, rákérdezni, hogy egyáltalán látta-e ezeket a számlákat ( nem-e esetleg a számv.politikába meghatározott
zárlati dátumon túl érkezetek). Semmi esetre sem időbeli elhatárolások lesznek ha még a politikában meghatározott idő előtt
érkeztek, hanem vevőkre és szállítókra kell könyvelni.
Válasz idézéssel
#19
Az egyik ügyfelem vett most vett egy céget, amit én fogok könyvelni visszamenőleg 2018.01.01-vel. Az előző könyvelő a tavalyi év zárásánál nem könyvelt aktív és passzív elhatárolásokat, pedig több számla is van 2018. 01. havi dátummal, ahol a számla szöveges részében 2017.12. havi teljesítés szerepel, és a cég egyszerűsített éves beszámolót készített. Költség oldalon kb. 10-12 millió, bevétel oldalon 6-7 millió Ft. A könyvelőt nem tudom elérni azon a telefonszámon, amit az ÁFA bevalláson feltüntetett!!! Arra gondoltam, írok egy feljegyzést az új ügyvezetőnek amiben leírom a hibákat, átadom a számlákat azzal, hogy 2017. évre visszamenőleg könyveljék le, új mérleget és társasági adóbevallást csináljanak. Valakinek esetleg nincs más ötlete? Nem tudom, hogy tudja ezt elintézni az ügyfelem! Lehet, hogy sehogy. Én le leszek fedezve, de ő mit tud csinálni ezzel a papírral? NAV ellenőrzésnél tovább háríthatja a felelősséget, de nem hiszem, hogy a régi tulaj bármit is fog fizetni! Én meg nem akarok belenyúlni a 2017. évi könyvelésbe!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#20
Hello!
Naggyából ebben benne van igaz ez egy küldöldinek Magyarországon mit kell tennie ha mondjuk terméket értékesit de ez vonakozik a magyarnak ha külföldön terméket értékesit kell az adott országban adószámnak lennie az ottani áfát kell alkalmazni és ott kell áfa bevallásokat beadni persze lehet adómentes is mit nálunk az alanyi adómentességi határ a lényeg az adott ország adózása vonatkozik rá.

https://adozasrolerthetoen.blog.hu/2016/...ldi_cegnek
Válasz idézéssel
#21
Szia Placebo!

Megkérlek ha lesz időd fejtsd ki bővebben amit írtál??!!
Harakiri

Hello!

Termékértékesités ahol megvalosul ténylegesen AT vagy De,külföldi adószám áfa bevallás külföldön,...
Válasz idézéssel
#22
Köszönöm, ezek szerint ingóság. Erre nem gondoltam, de logikus! Arra azért kíváncsi lennék, lesz-e olyan partner, aki elfogadja fizető eszköznek az aranyat! De az elgondolás jó!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Hírtelen ez találtam:
http://iriszoffice.hu/befektetesi-arany-gyik/
Válasz idézéssel
#24
Tudna valaki felvilágosítást adni a befektetési arany értékesítésével kapcsolatban? Egyik ügyfelem befektetési aranyat akar vásárolni,mert a bankban alig kap kamatot. Eladást úgy oldaná meg, hogy nagyobb kifizetésnél azzal fizetne, ne kelljen az arany visszaváltásánál plusz pénzt fizetnie. Lehet külföldi ügyfél is akiken majd elad. Eddig annyit tudok, hogy simán tud venni, nem kell hozzá engedély. Mivel nem üzletszerűen foglalkozna vele, a tevékenységei közé sem akarom felvenni, befektetett eszközök közé könyvelném, nem pedig készletre.  A külföldi ügyfél meg engedéllyel kiviheti az országból. De az már az ő dolga.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#25
Szia!

Kifejtenéd bővebben???

Harakiri
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég