Üzenetek: 2,358
Témák: 37
Értékelés:
6
2020-09-23, 15:11
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 2020-09-23, 15:13. Szerkesztette: thekla.)
Pannis!
Minden érvénytelenített számla eredeti példánya a vevőnél kell lennie, ha a teljesítése 2020.07.01-ét követő. Minden kiállított számlát lát már a NAV, tehát érdemes könyvelni. Saját számláimat nyomtatás előtt pdf formátumban elmentem, így annyiszor tudom leküldeni az eredeti példányt, ahányszor az ügyfél akarja! Ezt az ügyfeled is alkalmazhatná. Nem lenne gond, hol az eredeti.
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 1,243
Témák: 11
Értékelés:
22
Csak pár évet...
De legyen az ha ugysem érti az ügyfél :az eredeti a vevőjé a másolat marad...
"2010. szeptember 27-től a számlán nem kell feltüntetni, hogy az eredeti vagy másolati példány"
Eredetileg a számlázó programokra vonatkozó jogszabályokat a többször módosított 24/1995. (XI.22.) PM rendelet tartalmazta. Ennek a rendeletnek az 1/F. § pontjának (1) bekezdése érintette (szabályozta) a példányokra vonatkozó előírásokat:
2010.04.01-ig volt hatályos (régen minden számlapéldányt sorszámozni kellett):
"1/F. § (1) A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra való nyomtatása során biztosítania kell a) az összes számlapéldány sorszámozását, ha az előállítás az egyes számlapéldányok egymás utáni nyomtatásával történik, illetőleg b) annak feltüntetését, hogy a számla összesen hány példányban készül, ha az előállítás több példányos, összeszerelt és előnyomás nélküli papírra történik."
2010.04.01-től 2010.09.27-ig volt hatályos (ELTÖRÖLTÉK a példányszámozást, de meg kellett különböztetni a számla eredeti és másolati példányát):
"1/F. § (1) A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető és eredeti példányként csak 1 példányban legyen nyomtatható."
2010.09.27-én az 1/F.§ pont (1) bekezdés hatályon kívül helyezésével ELTÖRÖLTÉK a számla eredeti és másolati példányainak megkülönböztetését is.
2014.07.01-én megjelenő 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet a teljes 24/1995. (XI.22.) PM rendeletet hatályon kívül helyezte!
Hatálytalan: 2014. VII. 1-től.
Hatálytalan: 2014. VII. 1-től. Hatálytalan: 2014. VII. 1-től.
Üzenetek: 51
Témák: 5
Értékelés:
0
Lehet, de a számlán eléggé egyértelműen jelölve van, melyik az eredeti és melyik a másodpéldány. Hiteles másolatnál még a vállalkozó anyajegyének a helye is fel van tüntetve. A megrendelő is az eredetit kéri. Elképzelhető, hogy le vagyunk maradva.
Értékelés:
22
Ezeknél nincs olyan hogy eredeti meg másolat mind egyforma a másolt is - a tartalom a fontos a kötelező adatok -már nem kell aláírás a számlán anélkül is eredeti ha belegondolsz kapsz egy számlát pdf-ben kinyomtatod 10-szer melyik lesz az eredeti mind...
Értékelés:
0
Üdv Placebo,
gépi számlák, számlázó programmal készültek.
Értékelés:
22
Azt megkérdezném ezek a számlák számlatömböl való kézzel kitöltött számlák vagy számitógéppel számlázó progival készült számlák?
Értékelés:
0
2020-09-18, 19:51
Üdv a diliházból !
Légyszi segítsetek, mert rohamosan őszülök.
1) E.v. leadta eredeti áfás számláját megrendelő cégnek. Megrendelő cég befogadta, másolatot aláírta, eredeti számla náluk, másolata nálunk.
2) Megrendelő rájött, hogy nem annyi az annyi, ezért kérte érvénytelenítsük, másik számla kell. Még nem utalta, pénzmozgás nem volt.
3) Érvénytelenítő számla kiállítva, megrendelő aláírta eredetit és másolatot, majd a régi főkönyvelő mind az eredeti számlát, mind az érvénytelenítő számlát visszaküldte, az eredeti és az érvénytelenítő számlák eredeti és másolati példányát is, tehát összesen 3 db-ot, mondván nekik ez nem kell. Tehát a számla összege 0-ra kifutott, minden példánya nálunk.
4) Új számla kiállítva, annyi az annyival. Megrendelő cég befogadta, másolatot aláírta. Másolat nálunk. Vállalkozó várja a pénzt, pénz nem jön, helyette megrendelő megint reklamál, mégsem jó az annyi annyinak. Az általa aláírt - eddig nála parkoló másodízben készített - eredeti számlát visszaadja. Mondván: nem kell. Pénzmozgás most sem volt.
5) Életkor megszalad, de nagyon. Nagy levegő, nagyon nagy. 2. érvénytelenítő számla kiállít, majd eredetije és másolata otthagy megrendelő titkárnőjé nél, mert nincs aki átvegye. Vállalkozó menjen vissza érte később.
6) Vállalkozó visszamegy, szemek nagyra kerekednek: minden számla elveszett, megrendelő mondja: biztosan vállalkozó elkutyulta. Új főkönyvelő követeli a számlát. Vállalkozó a titkárnőre mutat, a titkárnő a galád tagad, ő nem tudja hová lett (fogyatékos-barát munkahely, komolyan).
7) Ütik a hátam: hol a számla. (Amnézia BNO-ját keresem.) Kérdezem: hát nem vitted el a megrendelőnek? Mondja: de.
Szemek hatalmasak, levegő szikrázik, szavak elnyomva.
8) 1 hét múlva vállalkozó jön, kezébe lobog a 2. érvénytelenítő számla fénymásolata. Rajta pecsét "utalványozó" aláírva. Kéri az eredetit. Kérdem, szerinte miről lehet fénymásolatot készíteni? Mondja, hát az eredeti számláról. Na haladunk, ha én soha nem fénymásoltam ezt a számlát, s ez egy eredetiről készült fénymásolat, amit a megrendelőtől kaptál, akkor hol lehet az eredeti? Hatalmas puffanás, vállalkozónak leesett: megrendelőnél.
9) Örülnék, de már nem tudok, mert teljesen fehér lett a hajam és ráncos a bőröm.
10) Harmadízben készített eredeti számla a szolgáltatásról kiállítva. Megrendelő befogadta, aláírta, az eredeti náluk, a másodpéldány nálunk. ELBÚJTAM!!!! NEM JÖVÖK ELŐ!!!!!
A visszafiatalodásom záloga a ti kezetekben van, hát kérlek segítsetek! --> Kinél kell legyen az eredeti számla és az érvénytelenítő számla eredeti példánya, ha ahhoz nem kapcsolódik pénzmozgás?
Köszönöm a segítséget!
Üzenetek: 437
Témák: 40
Értékelés:
0
Freedom Írta:Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy egy helyesbítő számlát kell kiállítanom, melynek a teljesítése 2008. augusztus hónap. Az adó alapja és adó csökken a helyesbítés következtében. Úgy okumulálom, hogy ebben az esetben nem kell önellenőriznem majd az augusztus hónapot, hanem november hóanpban is figyelembe vehetem. Ez a megoldás számomra pompás lenne, ha jó így. Viszont akkor gondolom, hogy a teljesítési határidő mehet november hónappal?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Reni
Szia Reni!
A helyesbítő (storno) számlát - elegánsan a számlával egy tekintet alá eső okiratot - az eredeti számla teljesítési időpontjára kell kiállítani. A helyesbítő számla kiállítási időpontja viszont a tényleges kiállítási időpont, tehát 2008. november..
Az áfa törvény 78. §-ában előírtak szerint a korábban már bevallott adót csökkentő helyesbítés, érvénytelenítés abban az adó-megállapítási időszakban vehető figyelembe, amikor a módosító, érvénytelenítő számlát a vevő (igénybevevő) megkapta. (átvetetni, tértivevénnyel elküldeni a helyesbítő ill. stornó számlát, esetlegesen ajánlva küldeni, bár szerintem az nem megfelelő bizonyosság arra, hogy a számlát a vevő megkapta.)
Azon ritka esetben, ha az eredeti ügyletről - amelyet módosítani, ill. törölni kívánnak - nem kellett számlát kiállítani, úgy a helyesbítés során az adóalap csökkentést abban az időszakban lehet figyelembe venni a számlát kiállítónál, amikor az adóalap, adóösszeg utólagos csökkenése vagy érvénytelenítése miatt visszajáró pénzt a jogosult felé visszatérítik.
üdv:Zs.
Üzenetek: 3,492
Témák: 31
Értékelés:
0
Szerintem jól gondolod Reni!
Erika
Üzenetek: 400
Témák: 41
Értékelés:
0
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy egy helyesbítő számlát kell kiállítanom, melynek a teljesítése 2008. augusztus hónap. Az adó alapja és adó csökken a helyesbítés következtében. Úgy okumulálom, hogy ebben az esetben nem kell önellenőriznem majd az augusztus hónapot, hanem november hóanpban is figyelembe vehetem. Ez a megoldás számomra pompás lenne, ha jó így. Viszont akkor gondolom, hogy a teljesítési határidő mehet november hónappal?
Reni
Üzenetek: 400
Témák: 41
Értékelés:
0
Sziasztok!
Reni
Üzenetek: 39
Témák: 0
Értékelés:
0
gkriszta Írta:Sziasztok!
Valahogy ezek a helyesbítő számlák lettek a mumusaim. Ha egy kb. 10 tételt tartalmazó számlából két tételt kell lemínuszolni, akkor ugye szabályos az, ha csak ez a két tétel jelenik meg mínuszosan?
Igen, de azért az eredeti számlára hivatkozol ugye? Üdv Ágnes
Üzenetek: 641
Témák: 9
Értékelés:
0
Sziasztok!
Valahogy ezek a helyesbítő számlák lettek a mumusaim.  Ha egy kb. 10 tételt tartalmazó számlából két tételt kell lemínuszolni, akkor ugye szabályos az, ha csak ez a két tétel jelenik meg mínuszosan?
Üzenetek: 5,399
Témák: 10
Értékelés:
0
Szerintem ne add vissza a korábbi szlát,mert biztosan benne van a könyvelésedben.
Ha nincs,vagy még tudod rendezni,akkor ők biztosan rontottként szeretnék kezelni.Ha már átutaltátok az összeget,/erre hivatkozol/akkor sincs baj, a szállitón majd kifut.
A telj.dátumát meg azért irták októberre,hogy ne kelljen önreviziózni,gondolom a hivatkozások is ezért maradtak el.Nem a legszabályosabb,de láttam már ilyet.Az nem világos,hogy milyen összegről van a minuszos szla?...hogy eltérésről beszélsz.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Üzenetek: 28
Értékelés:
0
Kedves fórumtagok
Történt egy teljesítés 2008.08.12-én (fordítás). Magas összegű számlát bocsátottak ki 2008.08.12-én. Ezt megleveleztük, hogy kisebb összeg szerepelt a megrendelésben. Jött a (minuszos) érvénytelenítő számla. Ezen a számlán a következő hibák vannak (szerintem):
-nincs rajta az érvénytelenítő megnevezés (sem stornó, sem utalás arra vonatkozóan, hogy melyik számlából ered a jóváírás.
-a teljesítés dátuma 2008.10.08. (és nem az eredeti számla telj.dátuma)
A kiállított rendes számlával kapcsolatban (a dátum itt már helyes 2008.10.08) azon számla megnevezés van – nem szerepel, hogy számlával egy tekintet alá eső okirat, sem utalás az előzőekre.
Ezek mellet pedig kaptam egy levelet, hogy visszakérik az eredeti 08.12. havi teljesítésű számlát.-ez szerintem már nem jogos, mert akkor nem jön ki a fizetendő érték.
Hogyan könyveljem?
Ugye ne küldjem vissza az eredeti (2008.08.12-ei) számlát? Befogadjam az érvénytelenítő számlát és a kiállított rendes számlát így ilyen formában?
Az érvénytelenítő számla alapot és az áfát az ÁFA bevallás 65-ös sorában kell feltüntetni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üzenetek: 28
Értékelés:
0
Kedves fórumtagok
Történt egy teljesítés 2008.08.12-én (fordítás). Magas összegű számlát bocsátottak ki 2008.08.12-én. Ezt megleveleztük, hogy kisebb összeg szerepelt a megrendelésben. Jött a (minuszos) érvénytelenítő számla. Ezen a számlán a következő hibák vannak (szerintem):
-nincs rajta az érvénytelenítő megnevezés (sem stornó, sem utalás arra vonatkozóan, hogy melyik számlából ered a jóváírás.
-a teljesítés dátuma 2008.10.08. (és nem az eredeti számla telj.dátuma)
A kiállított rendes számlával kapcsolatban (a dátum itt már helyes 2008.10.08) azon számla megnevezés van – nem szerepel, hogy számlával egy tekintet alá eső okirat, sem utalás az előzőekre.
Ezek mellet pedig kaptam egy levelet, hogy visszakérik az eredeti 08.12. havi teljesítésű számlát.-ez szerintem már nem jogos, mert akkor nem jön ki a fizetendő érték.
Hogyan könyveljem?
Ugye ne küldjem vissza az eredeti (2008.08.12-ei) számlát? Befogadjam az érvénytelenítő számlát és a kiállított rendes számlát így ilyen formában?
Az érvénytelenítő számla alapot és az áfát az ÁFA bevallás 65-ös sorában kell feltüntetni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Értékelés:
0
Erzsó, köszönöm!  ax:
Üzenetek: 5,399
Témák: 10
Értékelés:
0
Igen! Kriszta :wink:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Értékelés:
0
Sziasztok! Jól gondolkodom? Volt egy ügylet, számla kiment. Ügyfél meggondolta a dolgot, üzletnek annyi. Ebben az esetben stornózom a számlát, mert meghiúsult az üzlet. Utánna kitalálta, hogy 3 db terméket féláron azért megtartana. Szóval, stornózom az eredeti számlát, a 3 db-ról pedig kiállítok egy számlát. Jó ez így?
Üzenetek: 8,810
Témák: 157
Értékelés:
21
 Neked!
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 1,920
Témák: 3
Értékelés:
4
Köszi!
Mennyi időt megspórolhattam volna, ha annak idején több időt szakítok a Fórum látogatására!
Most min. 10 önellenőrzésen át rögzítem magamban:
"Mindennap meglátogatom az Aktafórumot."
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Üzenetek: 1,264
Értékelés:
0
monik Írta:Egy kérdés ehhez a témakörhöz:
Ti hogyan értelmezitek az ÁFA tv. 132§(2)-t?
Valahogy én eddig nem vettem tudomást róla, vagyis a helyesbítő számlák áfa összegével a levonható áfámat csökkentettem és nem a felszámított adó sorában vallottam be és így nem is emeltem ki a 65. sorba. Szia Monika!
Itt volt szó róla: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aktaforum.hu/Forums/viewtopic/t=1776/highlight=132.html">http://www.aktaforum.hu/Forums/viewtopi ... t=132.html</a><!-- m -->
és itt is: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aktaforum.hu/Forums/viewtopic/t=1011/highlight=132.html">http://www.aktaforum.hu/Forums/viewtopi ... t=132.html</a><!-- m -->
Üdv.: Zsuzsa
Üzenetek: 1,920
Értékelés:
4
Egy kérdés ehhez a témakörhöz:
Ti hogyan értelmezitek az ÁFA tv. 132§(2)-t?
Valahogy én eddig nem vettem tudomást róla, vagyis a helyesbítő számlák áfa összegével a levonható áfámat csökkentettem és nem a felszámított adó sorában vallottam be és így nem is emeltem ki a 65. sorba.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Üzenetek: 958
Témák: 63
Értékelés:
0
Klári!
Köszönöm szépen a segédletet! Akkor megmondom az ÜF-nek, hogy rontsa le a sztornó számlát is. És az eredetit is. És nincs sem plusz, sem mínusz. Ez így lesz a legjobb.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Üzenetek: 8,810
Témák: 157
Értékelés:
21
Itt vagyok! Felteszem amit találtam. A példára adott válasz sajnos vág a problémádhoz.
Én is visszakérném a számlát és mindkét garnitúrát rontottként lefűzném. Ha nincs szerződés és nem fogadja be akkor miért tartja meg.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
|